Mas Regordosa de Castellfollit del Boix
Castellfollit del Boix

El Joncar de Regordosa. Sud-oest de Castellfollit del Boix
    Camí de Can Prat. Passat Can Paleta el primer a l’esquerra

XIII-XIX
    Núria Cabañas. Web Cultura, SCP.

El mas Regordosa de Castellfollit és un edifici d’origen medieval consolidat en època moderna. El conjunt està format per diversos cossos annexes entorn el cos principal. El cos principal és un edifici de planta quadrangular format a partir de dos volums annexes amb la coberta a dues vessants amb el carener perpendicular a la façana principal, orientada a migjorn. Consta de planta baixa i pis. Al frontis s’hi obra el portal d’accés d’arc de mig punt adovellat amb un escut amb l’any 1281 a la dovella clau i al damunt una pedra amb l’any 1944, fruit de les últimes modificacions. Al costat de ponent són visibles les restes d’un altre portal d’arc de mig punt adovellat, tapiat per un contrafort de pedra on s’hi obra una finestra. A nivell de pis, hi ha dues finestres amb llinda de pedra, una amb la data de 1581 i l’altra amb l’any 1781 gravats. A la part posterior de la casa, a la banda de llevant hi ha un annexa de planta quadrada amb la coberta caiguda que hauria estat la zona d’estables i corrals. Al costat de llevant de la casa, a l’altre banda del camí hi ha un volum independent format per tres cossos adossats on s’hi documenten quatre tines de planta circular les quals encara conserven l’encaironat interior. El parament dels murs és de pedra rejuntada amb argamassa amb part de l’arrebossat exterior dels murs conservat. Les cantonades són de pedra ben escairada col·locades a mode de cadena cantonera.

En els fogatges de 1553 apareix Joan Regordosa i Pere Regordosa de la parròquia de Castellfollit.