Cal Marquet
Castellfollit del Boix

Camí que va de la Font de Regordosa a Cal Marquet

s. XVIII-XX
    Restaurada
    Núria Cabañas. Web Cultura, SCP.

Cal Marquet és un mas situat damunt un turonet de la Serra de Clarena d’època moderna. Es tracta d’un conjunt format pel cos principal i un cos annexa a la façana de ponent, l’espai on hi havia l’antiga tina, actualment modificat i incorporat a l’espai d’habitatge. El cos principal manté l’estructura original tant interior com exterior. És un edifici de planta quadrangular amb la coberta a dues aigües amb el carener perpendicular a la façana principal, orientada a llevant. Consta de planta baixa, pis i golfes. Davant la casa hi ha un pati tancat per una estructura semicircular, antic espai del forn de pa, a la qual se li adossa un baluard amb el portal d’accés de llinda plana amb l’any 1886 gravat a la part central. Al frontis està estructurat amb tres eixos. A la planta baixa s’obra el portal d’arc de mig punt adovellat amb una finestra a cada costat. A nivell del primer pis hi ha tres finestres amb llinda de pedra i ampit amb l’any 1751 gravat a la llinda de la finestra central i a les golfes s’obra una finestra ubicada just sota el carener. A la façana de migjorn en destaca una finestra a l’alçada del primer pis amb l’any 1799 gravat a la llinda. A l’interior del mas han mantingut el paviment original de toves, l’escala de pedra que dona accés al primer pis i la coberta en volta de pedra de l’antic estable amb diverses espitlleres de protecció. Al sud de la casa hi ha l’antic paller, reformat l’any 2002. Al sud-est de la casa, sota una petita cinglera hi ha els encaixos de l’antiga premsa de vi, actualment incorporat dins un espai enjardinat.

Al sud-est de la casa, durant les obres de rehabilitació és va dur a terme un rebaix del terreny degut a la presència d’una gran quantitat de runa. Durant aquesta tasca es va localitzar una cinglera amb els encaixos de l’antiga premsa de vi.