Negundo de la Font
Talamanca

Al final del carrer de la font, en una plaçeta a l'esquerra junt amb la Font de Talamanca

Espècimen botànic
    Ajuntament de Talamanca, Pça de l'església 1, 08279 Talamanca
    Quim Serdà Manau

Els Negundo són arbres caducifolis de la família de les aceràcies, de talla mitjana -de 10 a 20m d'alçària-. És originari de l'est dels Estats Units i el Canadà, però apareix amb molta freqüència plantat en jardins i parcs d'arreu del món com a arbre ornamental. És un arbre de creixement ràpid. En estat natural conviu amb altres arbres de ribera, com els àlbers o salzes. Prefereix créixer en terrenys que retinguin la humitat, atès que el sistema radial està format per arrels amplies i superficials. Durant el creixement necessita tenir humitat constant, encara que, un cop ha crescut, pot aguantar la sequera amb prou facilitat. D'altra banda la seva capacitat d'adaptació és tan gran que pot viure perfectament en zones urbanes amb alts indexs de contaminació. El Negundo de la Font es diferencia de les altres espècies del gènere Acer per tenir les fulles imparipinnades amb 3-7 folíols de color verd, amb el marge dentat i amb l'àpex formant una llarga punta. El pecíol és llarg i estret. Espècie dioica. Les petites flors (5 mm), que apareixen a l'arbre en inflorescències pèndules abans que les fulles noves, són petites, de tonalitats blanquinoses, verdoses o groguenques. Els fruits, són alats i es presenten en parelles formant les ales un angle agut en forma de V. Cada fruit conté una única llavor i es manté a l'arbre tota la tardor.

Arbre monumental declarat d'interès local en el Diari Oficial de la Generalitat, núm. 1687 de 28-12-92.

En aquest mateix indret on avui hi trobem el Negundo de la Font, hi havia, segons algunes fonts orals, un pollancre que acabaria morint a finals del segle XIX. L'any 1902 es celebra la 'Festa de l'arbre', moment en que es planta aquest Negundo en substitució de l'antic pollancre. L'arbre és, per tant, centenari.