Auca de Talamanca
Talamanca

Fons bibliogràfic
    Carles Roca i Boixadera (text) i Joan Sellarés Borja (dibuixos)
    Diputació de Barcelona. Rambla de Catalunya 126, 08008 Barcelona
    Quim Serdà Manau

Conjunt de petites estampes acompanyades cadascuna d'una llegenda, disposades en un full de paper, i que es refereixen als diferents episodis de la història del poble. Diu: Ja comença en la prehistòria / de Talamanca la memòria. A la carena d'un serrat / alcen els íbers un poblat. La serralada és cara Sol / i avui es diu de Rossinyol. Els temps segueixen fent l'avanç / i un dia arriben els romans. Dels segles corria el tercer / quan el seu món se'ls féu malbé. Del Nord irrompen els alans / són cruels, violents i sagnants. Darrere d'ells els visigots / ensenyen els seus unglots. Segle vuitè comença en pau / més..., l'islamisme és la clau. Veient el poble al mig d'un clap / l'anomenà TALC AL MANQAB. Que en català això vol dir: / a la vessant, just al camí Protegia el pas un castell / edificat damunt l'altell. El castell és mencionat / quan Sant Benet va ser fundat. L'onzè segle, el féu censal; / passà als Cardona amb dret feudal. Al temple de Santa Maria / un testament sagrat hi havia. És al dotzè quan neix la branca / que porta el nom dels Talamanca. Dels Talamanca, fou Bernat / un cavaller molt ben plantat. Al catorzè fou Berenguer / un bon Baró, just i auster, Que té el sarcòfag, avui dia, / a dintre de Santa Maria. Més en Ramon, que és l'important / i amb un historial brillant, De la Corona d'Aragó / d'Eivissa en fou gobernador. I encara avui, a l'illa blanca, / la platja hi ha de Talamanca. Som al quinzè, i el dret d'herent / passa als Aimeric per casament. Al dissetè hi ha braç novell: / són els Amat de Castellbell. A Catalunya el divuitè / regia ja Felip cinquè. Al poble ja s'alambinava / un aiguardent que enamorava. I sent comarca camperola / de filadores hi ha una escola. S'estava el veïnat marcint / al començar el segle vint. Al poble hi ha politiqueig, / i causa ja més d'un mareig. Un alçament al trenta-sis / va trastocar tot el país. Cap els seixanta, amb revifada, / comença al poble nova albada. En busca d'aires purs i sans arriben / els estiuejants. Les set rieres dels voltants / són un encís pels caminants. Hi ha fonts, boix i amples pinedes, / alzines, roures i pollancredes. A dreta mà de la calçada, / alguns casals d'anomenada. El Cingle té ja l'antigor / de tres centúries d'esplendor. La Serra i Can rubí, també / el pas del temps aguanten bé. A can Pruners, també el Trullàs, / ben conservats els trobaràs. La Tatgera un "càmping" joliu, / ben equipat i positiu. L'escaient restaurant Cal Ros / bon preu, plat bo i generós. Mereix, can Vila, l'atraient / de més antic, i en fem esment. Són ca n'Esteve i les Generes / propietats de les primeres. Ja s'elaboren sense manca / els Embotits de Talamanca. Tots junts per l'Assumpció / gaudim de Festa Major. L'ajuntament, amb alegria, / us hi convida en aquest dia. Més quan molesta la calor / és Talamanca la opció. Si decidíssiu venir / benvinguts sereu ací. Signatura 398.2(46.71Tal)Roc

ROCA, Carles; SELLARÉS, Joan. Auca de Talamanca. Ajuntament de Talamanca.