Museu Municipal Vicenç Ros
Martorell

Avinguda Vicenç Ros, 4

BCIL / 928-I / Acord Ple Ajuntament / 15/03/2005
    Ajuntament de Martorell. Plaça de la Vila, 46. 08760 Martorell
    Dídac Pàmies Gual. SPAL

El Convent dels Caputxins és un conjunt d'edificacions en forma d'ela, constituït pel cos conventual de planta rectangular i el claustre, i a ponent, l'església. Sota el claustre hi ha una gran cisterna, que recollia l'aigua procedent d'una mina propera. Avui, el Museu Municipal Vicenç Ros ocupa part de les dependències de l'antic Convent dels Caputxins.

L'any 1686 el rei Carlos II autoritza l'ordre dels Caputxins per establir un convent a Martorell. Les obres van començar el 1687 i varen finalitzar al 1700. L'obra va ser realitzada pels propis religiosos sota la direcció del Frare Hilari Prats que va morir en un accident durant els transcurs de les obres. El recinte del convent era tancat per un mur que es coneixia com el clos dels frares; del qual encara es poden veure alguns vestigis. A conseqüència de les desamortitzacions de Mendizábal, l'any 1835 va ser expulsada la petita comunitat de frares que encara hi vivia, que era formada per set monjos i quatre llecs. La reina Maria Cristina va cedir l'edifici a l'Ajuntament per destinar-lo a finalitats benèfiques o instructives. Primer va acollir un hospital. Entre 1861 i 1872 va ser l'escola convent de les monges Mercedàries, més endavant va ser una caserna durant la darrera guerra carlista i posteriorment va acollir les escoles nacionals.
    Desde el 1945 acull el museu Municipal Vicenç Ros. En unes dependències annexes de l'antic convent es va habiltar una residència per al conservador del museu, Isidre Clopas que hi va viure fins la seva mort l'any 2001.