Casa Llopart Martorell

Baix Llobregat
C. Lloselles, 35

Coordenades:

41.47417
1.92944
410612
4591950
08114-191
Patrimoni immoble
Edifici
Medieval
Gòtic
Modern
Renaixement
Contemporani
Popular
XV-XX
Bo
Inexistent
Fàcil
Residencial
Privada
Diversos propietaris
Dídac Pàmies Gual. SPAL

Habitatge situat a una cantonada del carrer, estructurat en planta baixa, pis i golfes amb la coberta a dues aigües amb pendent irregular feta de teula àrab. Al primer pis s'obren dues interessants finestres, una de gòtica amb arc conopial i l'altre renaixentista amb la llinda esculpida. L'edifici sobretot destaca per les seves façanes, coberts d'esgrafiats vermellosos amb motius blancs. La temàtica dels esgrafiats realitzats per Ferdinandus Serra és relacionada amb les tasques del camp (sega, etc).

La fitxa s'ha omplert amb les dades de la fitxa A1 80 BPU-01.EA del Catàleg de Béns Arquitectònics, Històrics i Ambientals de Martorell, redactat pel Servei del Patrimoni Arquitectònic Local de la Diputació de Barcelona.

El nom li ve donat pel propietari de l'edifici en el segle XVIII. Marià Llopart, cavaller de Santiago i coronel dels reials exèrcits. L'edifici encara conserva elements de l'edifici antic com les dues finestres, una d'estil gòtic i l'altre renaixentista. Posteriorment va ser la Casa de Vicençs Ros i Batllevell. Al 1950, l'artista Ferran Serra i Sala va decorar la façana amb motius de temàtica camperola on també hi apareix un molí fruit de la vocació molinera del seu antic propietari: Vicençs Ros i Batllevell, que va ser alcalde de Martorell en dues ocasions. Aquest esgrafiats van ser restaurats a principis de 2011 per Xavier Pérez Alcázar que ha agafat el relleu dels seus predecessors : Ferran Serra i Jaume Amat. Aquest edifici va albergar unes oficines del Banc de Vizcaya, Banc Central i, més recentment, del BBVA.

PÉREZ FARRIOLS, J., ET ALII. Catàleg de béns arquitectònics, històrics i ambientals i disposicions de protecció per al POUM de Martorell. Ajuntament de Martorell i Servei de Patrimoni Arquitectònic Local de la Diputació de Barcelona. 2014.