Mural de la Soledat o de la Verge Dolorosa
Collbató

Darius Vilàs
    Hi ha taques d'humitat
    Monestir de Montserrat, (08199)
    Assumpta Muset Pons

Pintures al fresc que cobreixen els murs interiors de la capella de la Soledat. Representen escenes de la Passió de Jesucrist: el moment en què Nicodem i Josep d'Arimatea, acompanyats de la Verge Maria, Maria Magdalena i la muller de Cleofàs, despengen el cos de Jesús, al cantó esquerre; i l'acte en què Sant Joan i les tres Maries preparen el cos per a la sepultura, al de la dreta. Tots els personatges mostren un gran dolor, que contrasta amb els colors vitals de les pintures. Es tracta d'una composició clàssica influenciada per les avantguardes del segle XX.
    A sota les pintures hi ha un sòcol i una inscripció en forma d'orla amb el text "[...]XTA CRUCEM...CUM MARIA MATRE EIUS".

MOLAS I RIFÀ, Jordi (1998), Guia oficial de Montserrat, Barcelona, Publicacions de l'Abadia de Montserrat.
    SOLIAS, Josep M., Juana María HUÉLAMO i Susana LAUDO (s/d), Inventari del patrimoni cultural del Parc Natural de la Muntanya de Montserrat, Barcelona, Generalitat de Catalunya, p. 31-32.