Escultura de la Soledat o de la Verge Dolorosa
Collbató

Avantguardes
    Josep Llimona
    Monestir de Montserrat, (08199)
    Assumpta Muset Pons

La Verge Dolorosa està representada asseguda amb les mans entrecreuades amb el rosari. L'escultura mostra un gran dolor contingut i la soledat de la Mare de Crist. Aquesta peça reflecteix els tres diferencials més destacables del que fou l'escultor modernista català més important, com són l'elegància i la bellesa. La peça està policromada amb tons clars i apagats, que contrasten amb la vitalitat dels colors de les parets.

MOLAS I RIFÀ, Jordi (1998), Guia oficial de Montserrat, Barcelona, Publicacions de l'Abadia de Montserrat.
    SOLIAS, Josep M., Juana María HUÉLAMO i Susana LAUDO (s/d), Inventari del patrimoni cultural del Parc Natural de la Muntanya de Montserrat, Barcelona, Generalitat de Catalunya, p. 29-30.