Granollers

Pavelló de bàsquet Granollers. Plaça de la Bòbila
    A la zona d'eixample de Granollers (barri de Granollers Nord)

XXI
    Erb Mon
    Ajuntament de Granollers
    Jordi Piñero Subirana

Mural grafit emplaçat en una façana del pavelló de bàsquet, obra de l’artista Erb Mon. Ocupa una llarga paret de 420 m2, on es desenvolupa una pintura abstracta en record del bombardeig que va patir Granollers del 31 de maig de 1938, en plena Guerra Civil. Amb motiu dels 80 anys del bombardeig, la temàtica dels murs que es van pintar aquell any a la ciutat van girar entorn de la cultura de la pau.

Aquest mural forma part del projecte d’art urbà impulsat per l’Ajuntament de Granollers sota la denominació Murs que parlen. Es va iniciar l’any 2006 amb el propòsit de millorar el paisatge urbà a partir de la intervenció artística. Consisteix en la promoció d’intervencions muralistes en parets mitgeres de la ciutat per artistes d’abast internacional. El projecte desenvolupa una intervenció artística de gran format per any, de tal manera que se’n pugui dissenyar un projecte educatiu i comunitari. Per tant, és una proposta en clau educativa, cultural i comunitària que inclou activitats de participació, debats, etc, i en la qual hi participen escoles, centres oberts, entitats veïnals... (Web Ajuntament de Granollers).

Per a la realització d’aquest mural en concret, realitzat el mes de juliol de 2018, l’artista i muralista Erb Mon va comptar amb la participació de 108 joves que van fer els itineraris d’estiu sobre les arts urbanes, tot participant en el projecte "Murs que parlen" i guiats per Erb Mon. L’artista va presentar un projecte artístic i educatiu que va consistir en transmetre als joves el valor de l’ofici mitjançant l’art.  Va dissenyar l’esbós de l’argument, consensuat amb els joves participants, i va dirigir l’obra. Tot això va anar acompanyat d’un registre audiovisual del desenvolupament creatiu dels joves i del resultat de l’obra, per la qual cosa es va incloure un codi QR pintat en el mateix mural que enllaça amb el vídeo. A més dels joves, també van participar en el projecte veïns i veïnes del barri de Granollers Nord i membres del Club Bàsquet Granollers.

L’any 2018 es rememorava els 80 anys del bombardeig que va patir Granollers del 31 de maig de 1938, en plena Guerra Civil. Per això la temàtica dels murs que es van pintar van girar entorn de la cultura de la pau.

Sobre l’artista Erb Mon i el seu art urbà cal destacar-ne els colors. Majoritàriament són obres abstractes que projecten a persones, animals, vegetals i qualsevol referència de manera que es pugui interpretar. Erb Mon fa gairebé tres dècades que treballa en el món de l'art.