Mort de la Guerra Civil prop de La Botiguera
Sant Salvador de Guardiola

  Bages
  Emplaçament
  Carretera vella d'Igualada (C-37 z), km. 86,5
  317

  Coordenades:

  41.68281
  1.76379
  397112
  4615298
  Número de fitxa
  08098-397
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Jaciment arqueològic
  Contemporani
  Segle
  XX
  Any
  1939
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Altres
  Titularitat
  Privada
  08097A013000140000EL
  Autoria de la fitxa
  Jordi Piñero Subirana

  En aquest indret, a la cuneta de la carretera vella d'Igualada (C-37 z) al km. 86,2, prop de la casa de la Botiguera, hi van trobar un home mort poc després de finalitzada la Guerra Civil de 1936. Diferents testimonis afirmen haver vist el difunt tirat a la cuneta, el qual després va ser enterrat al mig del camp. Era un home de mitjana edat, força alt, vestit de paisà, amb bótes i jaqueta. A partir de diverses font orals, s'ha pogut identificar com un veí de la masia de cal Miquel, de Castellfollit del Boix, el qual durant la guerra era el cap del Comitè Revolucionari del poble. No tenia fills; només una germana. Anys més tard, un familiar va visitar aquest indret i el va reconèixer com el lloc on el difunt estava enterrat, però ni llavors ni en el moment dels fets els familiars van voler que fos enterrat al cementiri. Segons testimonis de la casa de la Botiguera (propietaris del camp) el lloc on hi havia l'enterrament estava marcat amb unes pedres i no es llaurava.

  Segons diversos testimonis, durant els anys de la guerra es va trobar un altre mort en un lloc proper: al viver que hi ha prop de la Font Nova.
  Informació oral facilitada per Marc Sellarès Cots, Pere Sellarès Llobet (Peret de cal Nen), Ester Martín (de La Botiguera) i Sr. Antonio (de cal Ton Muset, Castellfollit del Boix).