Bosc de les Creus
Sant Salvador de Guardiola

  Bages
  Sector sud del terme municipal
  Emplaçament
  Ctra. de can Maçana (BP-1101), al km. 6, passada urbanització de ca l'Esteve.
  503

  Coordenades:

  41.64523
  1.75921
  396671
  4611131
  Número de fitxa
  08098-396
  Patrimoni natural
  Tipologia
  Zona d'interès
  Contemporani
  Segle
  XXI
  Any
  2015
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Simbòlic
  Titularitat
  Privada
  08097A016001820000EI
  Autoria de la fitxa
  Jordi Piñero Subirana

  Intervenció artística realitzada per Marc Sellarès en una area de bosc afectada per l'incendi forestal d'Òdena del 2015, que també va afectar els termes del Bruc i Sant Salvador de Guardiola. L'artista de Guardiola Marc Sellarès hi ha portat a terme una iniciativa singular, tot transformant el bosc cremat en un cementiri metafòric format per un seguit de creus fetes amb els troncs dels pins calcinats. L'àrea objecte d'aquesta intervenció abasta un ampli espai situat vora la carretera de can Maçana (BP 1101) i de la urbanització de ca l'Esteve. La major part és dintre del municipi del Bruc però les primeres creus col·locades són dins el terme de Sant Salvador de Guardiola. Consta d'unes 600 creus, però està previst que acabi passant de les 800. Les creus oscil·len entre els 2 i els 10 metres d'alçada. Sellarès ha concebut aquesta intervenció com un "ritual de dol" i com un "acte d'amor vers la natura i el territori". Inicialment l'àrea escollida es trobava més apartada, però va desplaçar-la perquè volia compartir aquest dol amb els "espectadors" que serien els automobilistes que passen per la carretera. Després de la publicació en mitjans locals, la notícia d'aquesta iniciativa artística i de conscienciació social ha tingut ressò en mitjans de tot el món: Rússia, Lituània, Veneçuela, Panamà, Paraguai i Mèxic entre d'altres, i ha arribat fins i tot a ser portada de l'edició europea del "The Wall Street journal". En principi Sellarès es proposava aquesta actuació com una obra efímera, però davant la resposta de les administracions, que han manifestat que la volen preservar el màxim temps possible, ara es planteja com anirà evolucionant al ritme propi de la natura.

  Marc Sellarès Cots va començar aquesta intervenció poc després de l'incendi de juliol de 2015, concretament a l'agost, i durant els mesos següents la va anar ampliant en una àrea cada vegada més gran. El 6 de març de 2016 al Bosc de les Creus s'hi va rodar un videoclip del grup musical "Scandal Jackson", i el cap de setmana següent va servir d'exterior per al rodatge d'un curtmetratge, juntament amb un carrer del nucli de Guardiola. També s'hi han fet diversos cursos de "light painting" per part del fotògraf murcià conegut com "el niño de las luces".
  Marc Sellarès (Guardiola 1973) té un màster en creació artística i és llicenciat en Belles Arts, en l'especialitat d'escultura. Ha realitzat unes 150 accions, intervencions i exposicions, tant a Catalunya com a fora. Ha guanyat diversos premis, entre els quals 8 primers premis d'escultura, i té obra en diverses col·leccions, tant públiques com privades. De manera regular viatja a Kurdistan, Marroc, Palestina i Kósovo, entre d'altres països, per participar en projectes compromesos d'art contemporani. També és membre actiu de l'associació cultural La Guíxola, de Sant Salvador de Guardiola, estudiós en temes històrics i naturals, i especialista en les batalles del Bruc.

  http://sellares.blogspot.com.es/p/instagram.html
  Anònim (2015)."De Sant Salvador a la premsa mundial", Regió 7, (9 d'octubre 2015).
  MERINO, Olga (2015). "Marc Sellarès: faig un ritual de dol al bosc cremat". El Peródico (26 octubre 2015).