Monument Tirant Lo Blanc
Matadepera

Plaça de Jaume Corcoy s/n

Frederic Gómez
    Ajuntament de Matadepera (Plaça de l’Ajuntament, 1 – 08230 – Matadepera)
    Jordi Montlló Bolart

Representació escultòrica de caràcter abstracte creada amb motiu de la commemoració dels 500 anys de la publicació del llibre de cavalleria escrit per Joanot Martorell “Tirant lo Blanc”. Està feta en pedra local polida i en un plafó de rajoles (3 x 2) s’hi pot llegir “Homenatge de Catalunya al 500 aniversari de Tirant lo Blanc. Matadepera, 21 d’abril de 1991”.

Jaume Corcoy i Guinart (Ridaura 1863- Terrassa 1951). Fou un industrial tèxtil de Terrassa. Era habitual que els industrials de Terrassa i Sabadell trobessin en el poble de Matadepera un lloc ideal per passar els estius, ja des de finals del segle XIX, i, sovint, això els va portar a ser benefactors de diverses obres. En el cas de Jaume Corcoy, l'any 1941 va apadrinar les dues noves campanes de la parròquia, i un any desprès va inaugurar l'edifici que havia fet construir a la plaça Cal Baldiró: l'Hotel Espanya. El 1944, l'Ajuntament de Matadepera li va dedicar el nom de la plaça que hi ha a l'entrada del poble.

Aquesta obra, de Frederic Gómez, forma part de les pre seleccionades a la Biennal d’escultura Vila de Matadepera de l’any 1991, organitzada per la Regidoria de Cultura. Es va instal·lar el diumenge 21 d’abril de 1991 en el marc de les jornades d’homenatge al 500 aniversari de la publicació de Tirant lo Blanc. A l’acte es van interpretar diferents peces musicals del repertori català.

AJUNTAMENT DE MATADEPERA (1991). Actes commemoratius del 500 aniversari de “Tirant lo Blanc”; dins Gaseta municipal, 35, abril de 1991.