Monument als trabucaires
Rajadell

Al carrer de les Escoles Velles, prop de la Cooperativa Agrícola de Rajadell.

XXI
    Ajuntament de Rajadell
    F. Xavier Menéndez. OPC 2017-21

Escultura de ferro que representa -en dues dimensions, en una placa- un trabucaire en posició de disparar un tret. Està instal·lat sobre una gran roca cilíndrica. Monument commemoratiu de la XXIVa. Trobada Nacional de Trabucaires que es va celebrar a Rajadell el 17 de setembre de 2006, segons indica una placa clavada a la peanya. Aquesta placa, de metall brillant, té la forma del terme muncipal de Rajadell, amb indicació dels principals nuclis.

La trobada de trabuicaires i el seu monument corresponen a l'arrelada tradició dels trabucaires que es va recuperar a Rajadell el 2002.
    n aquest any es va incorporar al grup de Bastoners de Rajadell una nova secció: la dels trabucaires, amb el nom de Morterets. Tot i la seva incorporació recent, els trabucaires sempre havien estat molt vinculats al folklore local del poble de Rajadell i actuaven sobretot per Pasqua (despertaven el veïnat i acompanyaven els caramellaires) i en les processons de Sant Isidre (patró dels pagesos) i de Corpus. Els programes de la Festa Major de Rajadell del 1904-1905 ja anunciaven actuacions dels Morterets.
    L'origen del nom el trobem en les armes que portaven els trabucaires antigament, molt similars a un trabuc i anomenades morterets. Els anys quaranta, els trabucaires de Rajadell van tenir un accident quan manipulaven la pólvora, i a causa d'aquest fet es va deixar de trabucar. Recentment, els 16 membres dels Morterets han recuperat la tradició tot reprenent el costum de galejar per les festes del poble. Sant Sebastià és el patró dels trabucaires.

Web de l'Ajuntament de Rajadell