La Casa Nova (Barri dels Molins)
Rajadell

Barri del Molins
    Al final del carrer de les escoles en direcció llevant, al barri dels Molins

F. Xavier Menéndez. OPC 2017-21

Casa de planta rectangular amb planta baixa i dos pisos, amb una coberta a doble vessant amb el carrener perpendicular a la façana, que dona a migdia. La construcció és amb maçoneria de pedra irregular, vista. Al costat de llevant presenta un cos adossat modern fet de rajoles. Aquest cos implica allargar la coberta cap l'est, desfent la simetria de la façana. Ara bé, la porta no està centrada respecte l'edifici original, i es troba desplaçada a l'est respecte el carener de la teulada. Aquesta es de forma rectangular, amb brancals de pedra grans, de bona factura, i una llinda recte plana feta amb un sol bloc. A sobre l'entrada, hi ha un balcó amb una sortida rectangular. Just a sobre, a la segona planta, hi ha una gran obertura rematada amb un arc circular amb dovelles de rajola, i a l'interior, un balcó amb una sortida rectangular. A ponent d'aquestes tres obertures, hi ha tres finestres rectangulars, una per pis, i disposades verticalment a la mateixa alçada. Totes les obertures estan enmarcades amb blocs de pedra polits de bona factura (brancals i llinda), excepte la finestra superior, que ho està en totxo. La façana posterior presenta una porta elevada enmarcada amb brancals i llinda de pedra; el parament està recobert d'un arrebossat recent.

Es una casa aillada del barri dels Molins. Està a la ruta del camí ral, però la façana de la casa no dona al camí, sino al costat invers.La porta de la façana principal presenta un any inscrit a la llinda: 1865. A la part posterior de la casa, al cos adossat a llevant, s'observa una premsa de vi de gàbia. A ponent de l'edifici, existeix una petita construcció aïllada, feta amb pedra, que correspon a un pou o a una tina. A l'espai de davant de la façana hi ha també dos corrons.

Per la inscripció de la llinda de la porta (1865) cal pensar que la casa és de la segona meitat del segle XIX