Bomba del Molí d'Oli de la Cooperativa
Rajadell

Al carrer de les Escoles Velles, just davant la Cooperativa Agrícola de Rajadell.

Està rovellat degut a que està a l'aire lliure, per efectes del clima.
    Cooperativa Agrícola de Rajadell
    F. Xavier Menéndez. OPC 2017-21

Una de les primeres bombes del Molí d'Oli de la Cooperativa Agrícola de Rajadell. La peça, de ferro, es troba instal·lada sobre una peanya d'obra.

S'ubica just davant l'edifici del Molí d'Oli de la Cooperativa Agrícola de Rajadell (fitxa 124), al carrer. Segons una placa que acompanya la peça, és dels anys 40 del segle XX. En aquesta mateixa placa, hi ha la llegenda "Rajadell novembre 2008" que ens data l'erecció del monument a la via pública.

L'origen del molí es deu a una agrupació dels pagesos. Primer construïren un magatzem, al barri de l'Estació (ara es l'actual farmàcia, veure fitxa 126), i el 1922/23, aixecaren el molí d'oli. Davant la necessitat de no fer un llarg camí per portar a moldre les olives a altres llocs, van comprar una premsa, que primer funcionava amb força animal. Posteriorment va ser substituïda per una premsa hidràulica. Amb el temps s'hi introduiren dos corrons per poder moldre més ràpid. Aproximadament s'obtenia el 20% del pes de les olives en oli (per tant, de 100 kg d'olives s'obtenien 20 litres d'oli). Els pagesos portaven les seves olives al molí i pactaven el pagament d'un jornal als treballadors. Després de la guerra les propietats del sindicat de pagesos van passar a les Hermandades Sindicales i posteriorment a les Cambres Agràries. A meitat de la dècada dels vuitanta del segle XX els interessats (els mateixos socis de les Cambres Agràries) optaren per formar una cooperativa amb l'objectiu de salvaguardar el seu patrimoni i poder continuar explotant el molí.