Monument a la llum
Castellbell i el Vilar

Plaça de la Sala

Ajuntament (C. de Joaquim Borràs, 40 - 08296 Castellbell i el Vilar)
    Jordi Montlló i Laura Bosch

Monòlit de pedra ubicat a la plaça de la Sala, l'edifici associatiu del veïnat. Està ubicat damunt d'un doble podi de pedra de planta quadrangular. A la part frontal, s'ha col·locat una placa de marbre decorada amb motius florals i les quatre barres amb les muntanyes de Montserrat emmarquen el següent text: " ELS VEÏNS DE S. CRISTÒFOL / DEDIQUEN AQUEST HOMENATGE / AL BENEMÈRIT PATRICI / EN FLORENCI BACH I OLLER / PROPIETARI DE FARREROLAS / EN AGRAÏMENT PER HAVER FET / POSSIBLE LA VINGUDA DE L'ELECTRI/ CITAT A AQUEST POBLE. / S. CRISTÓFOL 11 DE JULIOL 1931". Al dessota, gravat a la mateixa pedra hi ha una bombeta il·luminada en memòria del 50 Aniversari. Juliol 1981.

Aquest monument recorda l'arribada del corrent elèctric al poble. El promotor fou en Florenci Bach i Oller, propietari de Ferreroles.
    Les obres s'iniciaren el febrer de 1931 i foren dirigides pels senyors Torrents i Riera. El senyor Florenci Bach també ajudà a molters famílies que no podien arribar al pagament. Per tot plegat el poble li va fer un homenatge el dia de la Festa Major de 1931 i es va posar una placa en el mur exterior del transformador. En el cinquentenari d'aquesta celebració es col·loca el present monument, amb la placa del 1931.

ENRICH i VILADOMS, Montserrat (1984). El poble de Sant Cristòfol. Pàgs. 61-66. Col·lecció L'Auca Comentada, núm. 3. Ed. El Brogit
    ENRICH i VILADOMS, Montserrat (2011). El poble de Sant Cristòfol. El cor del poble. Els últims 25 anys a Sant Cristòfol. Ed. Sant Cristòfol Books.