Monument a Esteve Biosca
Castellbell i el Vilar

Germans Sierra
    Presenta alguns grafitis.
    Ajuntament (C. de Joaquim Borràs, 40 - 08296 Castellbell i el Vilar)
    Jordi Montlló i Laura Bosch

Monument dedicat a Esteve Biosca, primer alcalde del municipi per Esquerra Republicana de Catalunya. Està ubicat a la Plaça que porta el mateix nom, entre l'Avinguda de Catalunya i el carrer del Salt del Rec, en el barri del Borràs. Es tracta d'un monòlit de forma trapezoïdal; mesura 2,45 metres d'alçada per 1,22 metres d'amplada i 0,91 metres de fons. El bloc culmina amb un braç de ferro aixecat enlaire amb la mà oberta agafant un roc en forma de cor. El braç està entrellaçat de filferro simbolitzant l'opressió del règim. La mà oberta amb el cor.
    La pedra esta ben escairada i polida per la part frontal i laterals. Als dos laterals presenta uns rebaixos en forma d'ona. A la part frontal, una placa sòbria, porta el nom de la plaça:"PLAÇA ESTEVE BIOSCA".

A la plaça hi ha jocs pels infants i per a persones grans, uns bancs per seure i una zona enjardinada amb arbres per fer ombra.

Esteve Biosca va ser el primer alcalde del municipi amb conviccions republicanes i catalanistes. Va ser un gran defensor de la legalitat republicana i democràtica. A conseqüència de la Guerra Civil (1936-1939), amb 34 anys va ser afusellat pel règim dictatorial de Franco.
    L'11 de Setembre es fa una ofrena floral i acte seguit les autoritats s'adrecen a la Plaça Lluís Companys.
    La plaça i el monument s'inauguren el 7 de setembre de 2002 amb l'assistència del President de la Diputació de Barcelona, senyor Manuel Royes. El fill d'Esteve Biosca fou l'encarregat de descobrir la placa dedicada al seu pare

AJUNTAMENT (2002).Inauguració passeig avinguda Catalunya i plaça Esteve Biosca; dins El Brogit, Periòdic informatiu de Castellbell i El Vilar, 260, agost-setembre de 2002, p. 22.