Monument a Josep Canudas
Olesa de Montserrat

Parc municipal

Ajuntament d'Olesa de Montserrat. Pl. Fèlix Figueras Aragay, s/n
    Jordi Piñero Subirana

Monument en memòria de mossèn Josep Canudas, impulsor de l'esport del bàsquet a Olesa. És situat al lateral de la Bibioteca i consisteix en un tros de pista de bàsquet marcada a terra, amb una bola de granit on hi ha gravada la data de 1929. Al terra mateix hi ha la següent dedicatòria: "Olesa a Mossèn Josep Canudas i Valls, impulsor del bàsquet a Olesa. MCMXCIV. Remarca dels límits de l'antiga pista municipal de bàsquet".

Els primers contactes d'Olesa amb el bàsquet es remunten a l'any 1929, al Casal Catequístic, en un camp de terra i pals de fusta. L'any 1933 mossèn Josep Canudas i Valls va fomentar la pràctica d'aquest esport i va organitzar un partit contra l'Esparreguera per la Festa Major. Després d'una iniciativa efímera protagonitzada pel "Frente de Juventudes" després de la Guerra Civil, l'any 1943 es va crear el Club de Bàsquet Olesa, que a partir d'aleshores ha tingut una activitat continuada i molt destacada en el panorama basquetbolístic català. Amb anterioritat a l'actual pavelló, inaugurat el 1985, el club de bàsquet havia jugat a la pista municipal en aquest indret, al costat de l'actual Biblioteca.

HERNÁNDEZ CARDONA, M. Àngel (1997). Les plantes i el paisatge vegetal d'Olesa de Montserrat. Col·lecció Vila d'Olesa, 6. Ajuntament d'Olesa de Montserrat; Publicacions de l'Abadia de Montserrat, p. 123
    MAMPEL, B i altres (1994). Olesa i el bàsquet. Una història de 60 anys. Olesa