Montmajor: mercat i tradició
Montmajor

Montmajor
    A la plaça del Mercat i carrers dels entorns.

Plaça del Mercat 08612 Montmajor
    Cortés Elía, Mª del Agua

Per tal de commemorar la tradició de celebració de mercat cada dimecres a Montmajor, coincidint amb la diada de l'11 de setembre, els vilatans del Municipi de Montmajor celebren una festa que rememora els inicis d'aquest mercat. A partir de les 10 del matí, i durant tot el dia, podem trobar veïns vestits d'època que representen una paròdia del mercat a través d'escenes iròniques, parades amb aviram i productes artesanals, mostres d'oficis antics, trobada de colles geganteres i cercavila . La celebració d'aquest mercat converteix el poble durant tot el matí en un gran escenari i una gran mostra de comerç, tradició i animació al carrer. Al costat de les parades més actuals, n'hi ha d'altres en què els venedors mostren alguns oficis i productes antics. Els veïns i visitants, a través dels quadres escènics a la plaça i als carrers, reviuen com era el mercat i les parades en els seus inicis els anys 20. Aquesta festa anomenada MONTMAJOR, MERCAT I TRADICIÓ, és organitzada pel Grup de grallers i geganters de Montmajor i l'agrupació de Botiguers amb el suport de l'Ajuntament. Comença a les 10 del matí i acaba a l'hora de dinar, moment en que es reuneixen tots els que han format part del mercat en un dinar de germanor.

Es va iniciar la festa com a iniciativa dels comerciants del poble i el grup de grallers i geganters amb el recolzament de l'Ajuntament. Cada any es fa un homenatge a algun personatge del mercat tradicional.

RIBA, R. (1996). El mercat de Montmajor. Inèdit.