Santa Maria de la Torreta
Montmajor

Gòtic
    XIV
    Bisbat de Solsona. Palau Episcopal. 25280 SOLSONA
    Cortés Elía, Mª del Agua

Aquesta petita església és sufragània de Sant Feliu de Lluelles i forma part del terme de Montmajor. Anteriorment havia estat capella de la casa Cortielles de Navès. Hi ha unes imatges de la Mare de Déu i dos sants que són modernes. Sembla possible que l'antiga imatge romànica de la Mare de Déu es trobi entre el fons d'imatges del Museu Episcopal de Vic, però no es sap exactament quina és. És una petita capella de planta rectangular, coberta amb teulada a doble vessant i amb la façana i porta principal orientada a ponent. Davant la porta s'aixeca un porxo cobert amb teulada a doble vessant i suportat amb dos pilars de pedra i tancat per un petit mur a modus de bancada. Anteriorment la teulada del porxo era d'una vessant. La porta és adovellada amb una motllura a l'extrem de les dovelles de forma semicircular, possiblement feta en alguna reforma al segle XIV o XV. Al carener damunt la porta hi ha un campanar d'espadanya d'una sola esqueixada d'arc de mig punt i amb una campana petita; a la part superior hi ha una creu de ferro. Al mur de l'esquerra (sud) sobresurt un cos rectangular on es troba la sagristia. A l'interior es pot veure l'obra de pedra amb carreus de gran tamany i disposats de forma molt regular. La nau és coberta amb volta de canó apuntada, amb el presbiteri rectangular i amb una petita finestra d'arc de mig punt i decreixent cap a l'exterior. El terra és fet de rajols de ceràmica i alguns encara conserven dates de la seva fabricació (al segle XVI), ja que es van conservar els rajols que estaven en bon estat. Hi havia un altar de pedra sorrenca que estava partit per la meitat i en mal estat, i es optar va substituir-lo en fer la remoldelació, per un altra de granit nou. L'antic es troba davant de l'església. A les parets laterals interiors hi ha penjats tots els exvots. A la sagristia hi ha una calaixera i s'ha guardat la lipsanoteca que es va troba al 1997. A l'interior es conserva una imatge de la Mare de Déu, possiblement de finals del barroc, però molt repintada i amb poc valor artístic.

Es fa missa cada primer i tercer diumenge de mes, un capellà de Solsona. Es van realitzar obres de remodelació l'any 1997, repicant tot l'estuc de guix que cobria les parets i treient una estructura de fusta que formava un cor sobre la porta d'entrada. Durant aquestes obres de remodelació es va trobar darrera l'altar una pedra tallada que protegia una lipsanoteca que contenia relíquies i dos pergamins: un referents a les relíquies i l'altre l'acta de consagració de Sant Martí de Pegueroles.

Capella situada al centre de la zona més poblada del terme de Sant Feliu de Lluelles i Pegueroles. És una petita capella i possiblement el nom li vé d'una antiga torre de guaita al costat de can Basora (castell de Meda). La primera capella seria construïda en època romànica, conservant la volta reconstruida ja en època gòtica. És sufragània de Sant Feliu de Lluelles. Per davant de la casa de Can Basora pasava el camí Ral de cal Bisbe, o camí Ral de Berga a Solsona. Davant de l'església de la Torreta hi havia unes fites que marcàven la meitat del trajecte entre les dues ciutats.

CALDERER, J. (1995). "Troballa a l'església de Santa Maria de La Torreta, d'una lipsanoteca i dos pergamins". A Urgellia nº XII, 1994-1995. MONTSERRAT (2003). L'Eva anà al santuari de La Torreta. El Babau, revista de Navès. Juliol 2003. Nº 64, pàgs 11-13.