El mercat de Montmajor
Montmajor

Montmajor
    Plaça del Mercat i carrers que donen a la plaça.

Cortés Elía, Mª del Agua

Cada dimecres al matí es celebra mercat a Montmajor, aplegant pagesos de tota la comarca i entorns que van a realitzar transaccions comercials de diferent tipus, essent també un punt de trobada de la zona. Així aquest mercat s'ha convertir en un dels més importants de la zona. Per tal de commemorar aquesta tradició, coincidint amb la diada de l'11 de setembre, els vilatans del Municipi de Montmajor celebren una festa que rememora els inicis d'aquest mercat.

El mercat de Montmajor es va començar a organitzar l'any 1929 per iniciativa de Ramon Riba i Joan Fígols per donar l'oportunitat a pagesos i marxants de fer les seves compres i vendes sense haver-se de desplaçar pel veïnat. En Ramon Riba, conegut com "el Panxut de la Casanova" tenia botiga amb tot tipus de gènere i també un hostal; en Joan Fígols, conegut com "Joan de cal Sastre" era també hostaler i botiguer. Es va organitzar el mercat als Plans, l'actual plaça Major, i en els seus incis va provocar conflictes amb comerciants de Berga i Casserres que es sentiren perjudicats per aquest nou centre d'intercanvi. De l'any 1929 al 1935 va anar consolidant-se; del 1935 al 1939 passà a ser controlat pel Sindicat de Rabassaires que tenia el magatzèm a l'església; a partir del 1939 apareixen nous factors com l'intercanvi i l'estraperlo; durant els anys 50 va tenir el seu màxim esplendor i després va davallar una mica; actualment es manté estable cada dimecres. El mercat era el lloc on la gent no tan sols anava a comprar, sinó que es feien tractes de tot tipus, o simplement, era un mitjà de relació social i lloc de trobada. Es poden degustar els típics esmorzars de montanya: peu de porc, vedella amb bolets, bacallà, tripa i peu o freginat, a més dels característics embotits elaborats a Montmajor.

RIBA, R. (1996). El mercat de Montmajor. Inèdit. CASTELLS, T. (1982). El mercat de Montmajor. A L'Erol nº 2, pàgs. 37-38.