Sepultures de Carol Montmajor

Berguedà
Sorba
Al costat de la casa Carol de Sorba, a prop de la granja

Coordenades:

41.98365
1.66523
389428
4648823
08132-29
Patrimoni immoble
Element arquitectònic
Medieval
IX-XII
Dolent
Inexistent
Fàcil
Sense ús
Privada
Ref. cad.: 010A00075
Cortés Elía, Mª del Agua

A prop de la casa Carol, en un desnivell rocós que fa el terreny, hi ha un conjunt de cinc tombes excavades en la roca i una tina. Són sepultures de forma ovoidal i antropomòrfiques orientades est-oest, amb la capçalera a ponent. Tres estan agrupades i disposades en paral·lel: amb la zona on es situarien els peus tallada recta i la capçalera en semicercle, aquestes amiden aproximadament 150 cm de llarg, tot i que en estar plenes de terra i herba no es pot distingir bé. A l'altre costat de la tina hi ha altres dues sepultures orientades també est-oest i de mides més petites, una de 90 cm i l'altre de 60 cm.

Tot i que formen part del terme de la casa Carol de Sorba, les sepultures es troben dins el terme municipal de Navès (Solsonès).

A l'edat mitjana es feien alguns enterraments aïllats, lluny d'esglésies i relacionats amb un lloc d'hàbitat, generalment excavats a la roca i antropomòrfics. La tomba es cobria amb lloses de pedra encaixades. Aquest conjunt de sepultures no ha estat fruit de cap excavació arqueològica, i com a molt han patit intervencions furtives, tot i que no ho hem comprovat.

BOLÓS, J. i PAGÉS, M. (1982). Les sepultures excavades a la roca. A: Necròpolis i sepultures medievals de Catalunya. Annex 1. Departament d'Història Medieval U.B. SERRA, R. (1992). La mort al Berguedà medieval. A L'Erol nº 38. Àmbit de Recerques del Berguedà. Pàgs. 23-26.