Molí Nou Santa Maria de Merlès

Berguedà
Sector central del terme municipal
A 300 metres per pista forestal de la carretera BV-4406, punt quilomètric 15'600.

Coordenades:

42.01595
1.98467
415933
4652046
08255-89
Patrimoni immoble
Edifici
Modern
Contemporani
XVIII
Bo
Inexistent
Fàcil
Residencial
Privada
Ref. cad.: 00DG15B
Jordi Compte i Marta Homs

El Molí Nou està situat a la riba oest de la riera de Merlès, a pocs metres d'aquesta i al nord-est del Palau del Roc.
Es tracta d'un molí de mitjanes dimensions format per un volum de planta rectangular de planta baixa, primer pis i golfes sota teulada bastit amb murs de maçoneria de pedra amb carreus treballats delimitant les cantonades. La teulada és de doble vessant amb aigües a les façanes laterals.
La façana principal, orientada a l'oest, presenta a nivell de planta baixa, un portal emmarcat amb pedra treballada i la data de 1784 junt amb una creu i l'anagrama IHS inscrits a la llinda, a més de tres finestres emmarcades amb monòlits de pedra treballada, dues de les quals a mode d'espitllera. Al primer pis hi ha tres finestres, dues emmarcades amb pedra treballada i una amb pedra bisellada, i a les golfes, una finestra emmarcada amb monòlits de pedra treballada.
La façana sud presenta una porta emmarcada amb pedra treballada a la planta baixa, i dues obertures al primer pis, una finestra emmarcada amb pedra treballada i una eixida a l'extrem dret, amb sortida també a la façana est i sustentada amb dos pilars de pedra.
La façana est té quatre finestres emmarcades amb pedra treballada, dues a la planta baixa i dues al primer pis, a més de l'eixida del primer pis, oberta també a l'est.
La façana nord té un porxo adossat a nivell de planta baixa, sustentat amb tres pilars de pedra. A nivell de planta baixa hi ha un portal emmarcat amb pedra bisellada i la data de 1761 junt amb una creu intercalada a la llinda, i una finestra emmarcada amb monòlits de pedra treballada. Al primer pis hi ha dues finestres emmarcades amb pedra treballada i una emmarcada amb monòlits de pedra treballada.
A l'est del molí, en un nivell inferior, hi ha el carcabà en una zona on la riera passa engorjada entre grans roques. Precisament en una d'aquestes roques hi ha picat un canal d'un metre d'ample que conduïa l'aigua que sortia pel carcabà fins el curs central de la riera.

El Molí Nou no era un molí fariner sinó que va funcionar com a molí bataner fins a finals del segle XIX. Era conegut popularment com "el molí de les baietes" ja que s'hi nocaven baietes.