Molí d'Oms
Gurb

Parròquia de Sant Andreu de Gurb
    A 1800 metres per pista asfaltada i camí rural de la carretera C-17, punt quilomètric 66'100

Normes subsidiàries de planejament de Gurb, 2002.
    Jordi Compte

El molí d'Oms es troba situat uns metres al nord del Rimentol, al sud-est de la Teuleria d'Oms i al sud d'Oms. Està bastit sobre un desnivell que separa dos plans petits, un enclotat al nivell de la riera i a pocs metres d'aquesta i l'altre elevat al nivell dels camps de conreu del voltant.
    Es tracta d'una edifici de mitjanes dimensions format per un volum principal de planta baixa, primer pis i golfes, bastit amb murs de maçoneria de pedra a la base i les cantonades, i de tàpia a la resta, tot i que amb ampliacions i reformes d'obra vista. La teulada és de doble vessant amb aigües a les façanes principal i posterior.
    La façana principal, orientada al nord-est, compta amb un pis menys a causa del desnivell sobre el que s'assenta l'edifici i està dominada per una ampliació d'obra vista on hi ha un portal, una porta i dues finestres.
    La façana nord-oest es troba bastida en la seva major part amb obra vista. Conté diverses obertures, entre les quals un portal d'arc rebaixat emmarcat amb obra vista.
    La façana sud-oest conté quatre finestres, dues a la planta baixa i dues al primer pis, totes emmarcades amb obra vista, i algunes amb llinda de fusta.
    La façana sud-est té just al davant un important desnivell, quedant oculta la meitat dreta de la façana. Pròpiament a la façana hi ha una finestra a la planta baixa i una altra al primer pis, les dues emmarcades amb obra vista.
    Uns metres a l'oest de l'edifici hi ha una agrupació d'estructures, bastides majoritàriament amb murs d'obra vista. Uns metres al nord-est hi ha una estructura de murs arrbeossats i amb teulada de doble vessant.