Mas Serí
Gurb

A 600 metres per pista asfaltada de la carretera C-17, punt quilomètric 66'100

Normes subsidiàries de planejament de Gurb, 2002.
    Sí, IPA
    Jordi Compte

El mas Serí es troba situat als peus de la pista asfaltada que comunica les carreteres C-17 i BV-4601 entre el mas Serí i l'Argila, a l'oest de la C-17 i al sud del Riquer.
    Es tracta d'una masia de mitjanes dimensions formada per un volum principal de planta baixa, primer pis i golfes, un volum adossat al nord de major alçada, un volum adossat al sud-oest que correspon a la masoveria i diversos cossos i estructures adossats al voltant. Està bastida amb murs de tàpia arrebossats, amb algunes parts, a la base i les cantonades, de maçoneria de pedra. La teulada és de doble vessant amb aigües a les façanes laterals.
    La façana principal, orientada al sud, es troba dominada per un cos adossat durant la primera meitat del segle XX, amb separacions horitzontals entre nivells motllurades. A nivell de planta baixa hi ha un portal i tres finestres, totes quatre obertures d'arc rebaixat. Al primer pis hi ha una ampla galeria formada per cinc obertures d'arc de mig punt geminat, sustentades en pilars bisellats amb motllures a mode de capitell i amb decoració de petits lòbuls als arcs i un element decoratiu suspès entre els arcs enlloc de la columna o pilar habituals. Aquesta galeria queda tancada per una vidriera de colors vius. A nivell de golfes hi ha una eixida formada per quatre obertures d'arc de mig punt geminat, les dues centrals amb element decoratiu suspès entre els arcs i les laterals amb pilar. Davant la façana hi ha un pati tancat, delimitat per la masoveria a l'oest i per un mur a l'est i al sud, on hi ha l'accés principal, flanquejat per pilars d'obra vista coronats amb blocs de pedra treballada.
    La façana est conté una estructura adossada a nivell de planta baixa que forma una terrassa a nivell de primer pis. Al primer pis hi ha dues portes, una finestra i una obertura d'arc geminat a l'extrem esquerra, idèntica a les de la façana principal. A les golfes hi ha dues obertures d'arc de mig punt geminat, amb ampit motllurat i una senzilla motllura als pilars a mode de capitell. A la dreta hi ha el volum que forma una torre adossat. En aquesta façana conté una finestra a la planta baixa, un balcó al primer pis i una galeria a les golfes formada per tres obertures d'arc de mig punt amb una senzilla motllura als pilars a mode de capitell i ampit motllurat.
    La façana nord es troba dominada pel volum adossat. A la planta baixa hi ha una porta i tres finestres; al primer pis un balcó i tres finestres amb ampit motllurat, dues de les quals tapiades; i tres galeries a les golfes formada cada una per tres obertures d'arc de mig punt amb una senzilla motllura als pilars a mode de capitell i ampit motllurat.
    La façana oest conté a nivell de planta baixa una porta, dues finestres i una cisterna adossada, bastida amb murs d'obra arrebossats. Al primer pis hi ha dues finestres amb ampit de pedra motllurada, una de les quals emmarcada amb pedra treballada, i a les golfes dues finestres més. A la part dreta hi ha la masoveria adossada i a l'esquerra el volum que forma una torre adossat, amb una finestra emmarcada amb pedra treballada i ampit motllurat al primer pis i una galeria a les golfes formada per tres obertures d'arc de mig punt amb una senzilla motllura als pilars a mode de capitell i ampit motllurat.
    Uns metres al nord-oest de la masia hi ha una estructura d'ús agropecuari, de dos nivells i grans dimensions, i bastida amb murs d'obra vista.