Molí d’en Many
Granollers

Sector de la Serra de Ponent. Carrer Molí d'en Many, s/n
    Emplaçament
    Sector oest del terme municipal. Al polígon industrial de Sant Julià, venint del Camí de can Bassa travessar el riu Congost i més endavant la via fèrria.
    125

41.59213
    2.27241
    439359
    4604748
    08096 - 458
    XVII-XX
    Edificació del molí força modificada en les reformes.
    000529300DG30D0001UJ
    Jordi Piñero Subirana

Antic molí fariner, avui adaptat com a habitatge particular, que es troba emplaçat als peus de l’antiga masia de can Many, a la terrassa del riu Congost. Se’n conserva l’edificació, la bassa i l’entrada del rec o mina.

Consisteix en una edificació de planta rectangular que en la part davantera, a la façana de llevant, ha estat força modificada per l’adaptació com a habitatge. La resta de murs han conservat més o menys la tipologia constructiva tradicional. A la planta baixa es conserva una sala de dimensions força grans, apuntalada amb un ampli arc rebaixat, on hi havia l’espai de mòlta. En el nivell soterrani s’hi deu conservar la part corresponent al carcabà, però sense la roda hidràulica. Al nord de la casa es conserva la bassa del molí, que té una forma allargassada més o menys triangular. La bassa tenia un sobreixidor que derivava l’aigua sobrant cap als horts.

El molí es nodria amb aigua de l’anomenada mina del Molí d’en Many, que procedia del sector nord mitjançant dos ramals. Era una mina subterrània amb una alçada considerable. Per fer les tasques de neteja s’hi podia passar dret. Uns 200 metres abans d’arribar al molí la mina sortia a la superfície i desembocava a la bassa. Aquest tram encara es conserva. A la sortida del carcabà la mina feia un gir cap a l’est i travessava la via del ferrocarril. Fins no fa gaire el tram entorn de la via també es conservava en relatives bones condicions.

Informació oral facilitada pel propietari

Ja des d’època altmedieval el terme de Palou comptava amb un sistema d’irrigació que permetia l’existència d’horts, canyars i terres dedicades al conreu de cànem i de lli. Aquesta xarxa de mines i recs fou utilitzada també per instal·lar-hi alguns molins.

El molí d’en Many podria ser força antic. Era una possessió de la família Riba, propietaris de la masia palouenca de can Riba de la Serra, situada més al sud. Entrat el segle XX el molí feia temps que ja no funcionava, però la mina sí. Servia per regar els horts de la zona. Entorn de la dècada de 1970 a causa d’una fuita de sosa provocada per una indústria tot el sistema de regatge va quedar molt malmès. Fa uns anys, la part de la mina que es troba a la sortida del molí encara es conservava en relatives bones condicions, però les obres que s’han fet amb motiu del pas de la via l’han malmès, encara que la infraestructura és conserva soterrada.