Molí del Coll del Ram
Olost

Sector sud del terme municipal
    A 550 metres de la carretera BV- 4405, punt quilomètric 0'400.

Jordi Compte i Marta Homs

El molí del Coll del Ram es troba situat a 500 metres al nord de la masia de Coll del Ram, proper al rec d'Olost. Es tracta d'un edifici de planta rectangular format per planta baixa, un pis i golfes. Està format per un volum principal i dues ampliacions laterals (la del sud amb obra) i està construït amb murs de maçoneria de pedra irregular parcialment arrebossats i teulada de doble vessant amb aigües a les façanes principal i posterior.
    La façana principal, orientada a l'oest, presenta a nivell de planta baixa un portal emmarcat amb brancals i llinda de pedra bisellada. Al primer pis hi ha una porta d'accés emmarcada amb brancals i llinda de pedra bisellada i una finestra a la dreta emmarcada amb pedra. Al costat del portal hi ha una placa de ceràmica amb el nom: Molí del Coll del Ram. A les golfes s'hi obre una finestra coronada amb arc rebaixat emmarcat amb maó.
    La façana sud presenta un cos adossat amb teulada a diferent nivell, construït amb murs i pilars d'obra, on hi ha un porxo al primer pis i una finestra. A la planta baixa hi ha un portal emmarcat amb pedra treballada i llinda de fusta. A l'esquerra del portal s'hi obre una petita finestra a mode d'espitllera emmarcada amb pedra.
    La façana est presenta una espitllera i una obertura quadrada a nivell de planta baixa i dues finestres geminades emmarcades amb brancals de maó i llinda compartida de fusta. S'observa una finestra tapiada.
    La façana nord no presenta obertures. Adossada a la façana hi havia la bassa del molí. Conserva el mur de maçoneria de pedra del final de la bassa amb el pou o saltant d'aigua que conduïa a l'interior del molí. La bassa actualment està tapada amb terra i actualment hi ha un camp.

Em motiu del projecte "Millora General. Variant d'Olost p.k 18+000 de la carretera C-154 al p.k 1+300 de la carretera BV-4405, tram: Olost" en el mes d'agost de l'any 2006 es dugué a terme una intervenció arqueològica preventiva consistent a la prospecció arqueològica dels terrenys afectats pel projecte. En els camps adjacents es localitzaren en superfície fragments de ceràmica vidriada i blava catalana.

El molí del Coll del Ram va obtenir la concessió hidràulica per part de l'administració borbònica, l'any 1723, essent-ne propietari Bernat Colldelram. Uns 200 metres riera amunt es troba la resclosa del molí.

PLANES, Josep Albert (1997). Teixir i traginar. De la manufactura tradicional a la periferització industrial. El Lluçanès (segles XVIII-XIX). Centre d'Estudis del Lluçanès.
    Inventari del patrimoni arqueològic i paleontològic de Catalunya. Olost. Àrea de Coneixement i Recerca, Departament de Cultura, Generalitat de Catalunya, desembre de 2006.