Coll del Ram
Olost

Mas Coll del Ram. Nucli urbà d'Olost. Olost

Barroc
    Jordi Compte i Marta Homs

Coll del Ram és una masia que ha quedat integrada a l'extrem nord-est del nucli urbà d'Olost, al final del carrer Ripoll i prop de la zona industrial.
    Es tracta d'una masia de grans dimensions formada per un imponent volum principal de planta baixa, primer pis i golfes, amb un volum ampliat a l'est. Està bastit amb murs de maçoneria de pedra amb carreus treballats delimitant les cantonades i té la teulada de doble vessant amb aigües a les façanes principal i posterior.
    La façana principal, orientada al sud-oest, conté a nivell de planta baixa un portal d'arc de mig punt adovellat i tres finestres, una de les quals emmarcada amb pedra treballada i una altra, de forma apaïsada, emmarcada amb monòlits de pedra bisellada. Al primer pis hi ha dues finestres emmarcades amb pedra bisellada, una de les quals reformada, i dos balcons també emmarcats amb pedra bisellada, el central amb la data de 1685 junt amb una creu intercalada a la llinda. A nivell de golfes hi ha tres finestres de petites dimensions emmarcades amb pedra bisellada, una de les quals amb llinda de fusta. A l'extrem dret hi ha adossat un volum de planta baixa i primer pis, que en aquesta façana conté dues portes d'arc rebaixat emmarcades amb maó a la planta baixa, i al primer pis, una finestra emmarcada amb maó i una galeria formada per dues grans obertures d'arc rebaixat emmarcades amb maó.
    La façana sud-est queda dominada en part pel volum adossat. En aquesta façana conté tres finestres emmarcades amb maó a la planta baixa i al primer pis, una finestra emmarcada amb maó i una galeria formada per dues grans obertures d'arc rebaixat emmarcades amb maó. A la part dreta, on s'observa un tram de façana del volum principal, hi ha una finestra emmarcada amb pedra bisellada a la planta baixa, dues finestres emmarcades amb pedra bisellada al primer pis, una de les quals tapiada, i una finestra emmarcada amb pedra treballada a les golfes.
    La façana nord-est està dominada per una gran estructura adossada amb teulada d'una sola vessant que forma una terrassa coberta a nivell de primer pis, on es troba la cisterna. Al primer pis hi ha únicament una porta emmarcada amb pedra bisellada que dóna accés a la terrassa i a les golfes, destaca el coronament del mur de càrrega just per sota la teulada, amb una filada de grans blocs de pedra que acaben sobresortint a la cantonada formant un arc còncau i un convex. A l'extrem esquerre de la façana hi ha el volum ampliat, que en aquesta façana conté una gran obertura amb brancals de pedra treballada a la planta baixa que dóna accés a una sala coberta amb volta, i una galeria al primer pis formada per dos obertures d'arc rebaixat emmarcades amb maó.
    La façana nord-oest conté una cantonada integrada denotant una ampliació. A nivell de planta baixa hi ha un portal d'arc rebaixat reformat i una finestra apaïsada emmarcada amb monòlits de pedra bisellada. Al primer pis hi ha dues finestres emmarcades amb pedra bisellada i una emmarcada amb pedra treballada i a les golfes dues finestres més, una emmarcada amb pedra bisellada i l'altra amb pedra treballada.
    Completa el conjunt la pallissa de dos nivells, situada uns metres al nord del volum principal, i bastida en el nivell inferior amb murs de maçoneria de pedra i amb obra vista al nivell superior.

Apareix documentada en el capbreu de la cambreria de l'estany en temps del cambrer Antoni Bet (finals del segle XIV i principis del XV) formant part de la batllia d'Olost amb el nom de mas Ram. Coll del Ram es troba documentada també en el fogatge de 1553.

IGLÉSIES, Josep (1981). El fogatge de 1553. Estudi i transcripció. Dalmau.
    ROCAFIGUERA, Francesc de (1987). "El capbreu de la cambreria de Santa Maria de l'Estany de temps del cambrer Antoni Bet". Ausa, volum 12, núm. 118-119. 1987.