Valldou
Olost

Sector oest del terme municipal
    A 1150 metres per pista forestal de la carretera B-432, punt quilomètric 7'350.

Edifici en estat de ruïna.
    Normes subsidiàries de planejament d'Olost, 1992.
    Jordi Compte i Marta Homs

Valldou es troba situada en un punt enclotat al nord de la masia nova de Valldou (d'Oristà) i al sud-est de la masia de la Sala, prop de riera Lluçanès. Es tracta d'un edifici en ruïnes format per un volum principal destinat a l'habitatge i diverses construccions adossades d'ús agropecuari (graner, corts i corral), també en ruïnes, que tancaven, juntament amb un mur, una lliça davant la façana principal. L'edifici, bastit sobre una esplanada de roca, estava construït amb murs de maçoneria de pedra irregular i tapia, arrebossats, amb cantonades diferenciades de carreus de majors dimensions. La teulada, que no es conserva, era de doble vessant, amb aigües a les façanes laterals.
    La façana principal, orientada al sud, presenta una alçada conservada d'uns 5 metres. La part de la façana que es conserva (centre i esquerra) presenta a la planta baixa un portal d'accés emmarcat amb brancals i llinda de pedra treballada. A l'esquerra del portal hi ha una finestra emmarcada amb monòlits de pedra. Al primer pis, seguint la vertical de la finestra de la planta baixa, hi ha una finestra balconera emmarcada amb brancals i llinda de pedra treballada, en la qual hi ha la data inscrita de: 1872.
    La façana oest conserva el mur a una alçada d'uns 2 metres. En un carreu de la cantonada esquerra hi ha la data de 1882. En aquesta façana, a nivell de planta baixa, es conserva un ampit de pedra en el qual repenjaven les portadores de raïm al tirar-lo cap a l'interior on hi havia hagut una tina.
    La façana nord conserva una alçada d'uns 4 metres. A la planta baixa presenta un portal d'accés emmarcat amb brancals de maó i llinda de fusta. Al primer pis s'hi obre una finestra. A la part dreta de la façana s'hi adossen diverses estructures de pedra: una comuna que donava al femer, i un forn de pa.
    La façana est que conserva una part del murs amb grans esvorancs es troba pràcticament coberta de bardissa i heura.

Els voltants de la masia hi havia hagut molt conreu de vinya. Prop de la casa hi ha la font de Valldou.