Molí de Viladecans
Sant Boi de Lluçanès

Sector central del terme municipal
    A 1800 metres per pista forestal de la carretera BV-4608, punt quilomètric 3'250

Normes Subsidiàries de Planejament. 1993
    Jordi Compte i Marta Homs

El molí de Viladecans està situat en una esplanada on s'uneixen l'anomenat torrent de Prats amb el que prové de la zona de Codines, uns 200 metres a l'est de la riera dels Sorreigs.
    Es tracta d'un molí de mitjanes dimensions format per dos volums diferenciats bastits en diferents èpoques. L'original està bastit amb murs de maçoneria de pedra, consta de planta baixa i primer pis i està coronat amb teulada d'una sola vessant. El volum ampliat, en canvi, consta d'un nivell més i està coronat amb teulada de doble vessant.
    La façana principal, orientada al sud, mostra els dos volums diferenciats, l'original a l'esquerra i el volum modern a la dreta. El volum antic conté, a nivell de planta baixa, un portal emmarcat amb pedra treballada i una finestra petita emmarcada amb maó. Al primer pis hi ha dues finestres, una emmarcada amb maó i llinda de fusta i l'altra amb monòlits de pedra treballada. El volum ampliat conté a la planta baixa un portal i una porta d'arc rebaixat emmarcats amb maó i brancals de pedra treballada, tot i que el portal es troba parcialment tapiat. Al primer pis hi ha dues finestres emmarcades amb maó i llinda d'arc rebaixat i a les golfes, dues finestres més d'idèntica tipologia.
    La façana oest es troba dominada pel volum antic, en el que s'observen dues parts diferenciades per una cantonada que ha quedat integrada al mur. En la part esquerra, i en un nivell inferior al de planta baixa, s'intueix una obertura d'arc de mig punt emmarcada amb pedra treballada que correspon al carcabà del molí. A la planta baixa hi ha una finestra emmarcada amb pedra bisellada i al primer pis una finestra emmarcada amb maó. A la part dreta s'observa una finestra emmarcada amb maó i llinda de fusta a la planta baixa i una finestra emmarcada amb monòlits de pedra treballada al primer pis. Més a la dreta s'observa una part del volum ampliat, sense obertures en aquesta façana.
    La façana nord es troba dominada per dos coberts construïts modernament i una espessa massa de vegetació que oculta part de l'edifici. En la part visible no s'observen obertures.
    La façana est es troba dominada completament pel volum ampliat, comptant aquest amb un nivell menys a causa dels desnivell sobre el que s'assenta la masia. A nivell de primer pis hi ha una porta amb brancals de pedra treballada i llinda d'arc rebaixat de maó, una finestra emmarcada amb maó i un carreu integrat al mur just a sobre la porta on hi ha la inscripció "J.V. 1914". A nivell de golfes hi ha dues finestres balconeres emmarcades amb maó, una de les quals reformada en una finestra de menors dimensions.

El molí també és conegut com molí de la Vila.
    La tercera imatge s'ha extret de l'Inventari de Patrimoni Industrial de Catalunya. Sant Boi de Lluçanès.

El molí de Viladecans va ser bastit probablement al llarg del segle XVIII i ampliat amb un cos dedicat a l'habitatge a principis del segle XX.

Inventari de patrimoni cultural immoble de Catalunya. Sant Boi de Lluçanès. Àrea de Coneixement i Recerca, Departament de Cultura, Generalitat de Catalunya. Revisat el maig de 2008.
    Inventari del Patrimoni Industrial de Catalunya. Sant Boi de Lluçanès. Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya. 1998.