Molí de vent del Dacs
Gurb

Parròquia de Sant Andreu de Gurb
    A 150 metres per pista asfaltada de la carretera N-152a, punt quilomètric 71'100

Recentment la part superior va ser netejada i repintada.
    Jordi Compte

El molí de vent del Dacs es troba situat al nord de la masia del Dacs, a l'extrem nord d'un recinte tancat que s'estén al nord i a l'oest de la masia.
    Es tracta d'un molí multipala, amb una estructura metàl·lica de gran alçada coronada amb els elements típics d'aquets molins: una roda amb gran nombre de pales de planxa i un penell amb un sistema de contrapesos que permet girar la part superior del molí de manera automàtica segons la direcció del vent. Aquesta estructura reposa sobre una base quadrada i troncocònica bastida amb murs d'obra vista i decorada amb sobresortints de les filades de maons a mode de senzilles motllures. Aquesta base amida aproximadament uns 3 metres per banda amb una alçada que pràcticament també assoleix els 3 metres i tot el conjunt del molí arriba als 22 metres. A l'interior de la base hi ha diversos elements que corresponen a la maquinària del molí i que es troben parcialment malmesos.
    A la part superior hi ha la inscripció "Manso Dachs".

El molí de vent del Dacs va ser construït per bombar l'aigua del subsòl a un dipòsit bastit amb murs d'obra vista situat a l'oest de la masia. El molí, el dipòsit i altres estructures ubicades al voltant de la masia van ser bastides l'any 1901.