Molí de Sorribes
Les Masies de Voltregà

  Osona
  Masia Molí de Sorribes, Burrissola. 08508 Les Masies de Voltregà.
  Emplaçament
  Carretera de Torruella, C-17, km 68

  Coordenades:

  41.98422
  2.24297
  437289
  4648301
  Número de fitxa
  08117-68
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Jaciment arqueològic
  Medieval
  Gòtic
  Modern
  Segle
  XIV-XVIII
  Estat de conservació
  Regular
  No s'hi fa manteniment; hi ha tolls d'aigua i està brut.
  Protecció
  Legal
  Annex II de la Revisió de les NNSS (15-11-2000)
  Número inventari Generalitat i altres inventaris
  sí, CC AA
  Accés
  Restringit
  Sense ús
  Titularitat
  Privada
  Ref. cad.: 014A00008
  Autoria de la fitxa
  Natalia Salazar -ArqueoCat SL-

  Durant la rehabilitació de la casa (1995-96) va aparèixer in situ, a l'habitació nord de l'actual edifici, les restes de l'antic molí. Es conservaven dos murs originals, la sala inferior o carcabà i la base de les moles, amb les moles inferiors o sotanes conservades. Es va dur a terme una intervenció arqueològica que va permetre documentar dos moments diferents d'utilització del molí. En un primer moment, entorn el segle XIV, hi havia doble carcabà amb l'arbre i el rodet, i dos canals de desguàs conservats. Per sobre hi havia la sala de moldre que estava formada per dues moles sotanes, dos murs de la construcció original, l'est i el nord, fets de carreus lligats amb morter de calç, i un paviment de lloses, que reaprofitava fragments de moles trencades. El segon moment consisteix en una remodelació al segle XVIII, quan la sala de moldre es va ampliar per a construir-hi l'edifici actual. Una de les dues moles va ser amortitzada i coberta per un paviment de maons. Entorn el canvi de segle XIX al XX, el molí va deixar de funcionar com a tal, i la sala es va convertir en una cort d'animals fins la rehabilitació duta a terme fa deu anys. A l'exterior de la casa es veu part de la sèquia que portava les aigües per moure el molí. Les restes del molí han estat conservades sota la construcció actual i són visibles.

  L'any 989 apareix documentalment, per primera vegada, el topònim Sorribes a la zona, i al segle X, hi ha constància de la presència de diferents molins en aquest tram de la riera del Sorreig. L'edifici actual es va construir al segle XVIII, sobre les restes del molí medieval.

  MOLERA, Santi (1999): "Molí de Sorribes". Carta Arqueològica Osona: Masies de Voltregà. Inventari del Patrimoni Arqueològic de Catalunya. [Consulta: 1 març 2006] ]. PUJADES, Josep; SUBIRANAS, Carme (1997). Memòria de la intervenció arqueològica al Molí de Sorribes (Masies de Voltregà, Osona). Inèdita, pp 6-10.