Molí de les Esglésies
Navàs

Sector central del terme municipal. Zona de Sant Cugat del Racó.
    Emplaçament
    De Navàs carretera al Mujal i St. Cugat del Racó. Uns 300 m abans d'arribar al trecall que va a Sta. Maria de les Esglésies, prendre corriol a l'esquerra (direcció oest) uns 300 m.
    444

41.89266
    1.82465
    402496
    4638526
    08141 - 344
    Bassa ben conservada, resta d'instal·lacions força arrasades i entorn envaït per la vegetació.
    08140A005000290000IY
    Jordi Piñero Subirana

Vestigis d’un antic molí fariner, emplaçat a la llera del torrent de les Esglésies, uns 175 m a l’est de Santa Maria de les Esglésies. Se’n conserva la bassa i part de la construcció que acollia les instal·lacions del molí, per bé que, en l’estat actual, aquesta part resta totalment envaïda per la vegetació i les restes gairebé no són visibles. La part més ben conservada és la bassa, que conserva bé els murs de la part més fonda, situats a llevant. Tanmateix, no se’n pot observar bé el parament, que sembla força senzill, perquè està cobert per l’heura i altra vegetació. Per les poques dades que en coneixem, sembla tractar-se d’un molí relativament modern, tal vegada dels segles XVIII o XIX.

Altres denominacions: el Molinot

En el punt on hi ha el molí es troba la confluència d’un torrent menor amb el de les Esglésies, i també hi ha la Font de les Esglésies.

Informació facilitada per Jaume Obradors i Enric Suades Escaler, de Bartomeus

Per les poques dades que coneixem aquest molí sembla una construcció relativament moderna, tal vegada dels segles XVIII-XIX. Era propietat del mas de les Esglésies, i a mitjans de segle XIX l’amo era Ramon Iglesias. La família Suades (actuals propietaris de Bartomeus) eren els masovers del mas i, segons notícies orals, el 1851 Pascal Suades, el masover, es traslladà al “molinot” i se li assignà una mena de cens perquè pogués subsistir. En dóna testimoni una carta, datada el 5 d’octubre de 1851, que conserva la família Suades.

El molí havia desaparegut del record popular fins que, després dels grans incendis de 1994, en el transcurs d’uns treballs de neteja de la zona es va poder identificar. En aquell moment la construcció va quedar molt més visible, mentre que en els darrers anys el lloc ha tornat a quedar cobert per la vegetació.