Molí de la Pujada Gurb

  Osona
  Parròquia de Sant Julià Sassorba
  A 100 metres de la carretera C-154, punt quilomètric 5'200.

  Coordenades:

  41.93304
  2.18929
  432788
  4642660
  08100-37
  Patrimoni immoble
  Edifici
  Modern
  XVIII
  Regular
  La major part dels elements que formaven el molí (bassa, canal, carcabà) no es conserven o es troben molt malmesos.
  Legal
  Normes subsidiàries de planejament de Gurb, 2002.
  Fàcil
  Residencial
  Privada
  Ref.Cad: 08099A02300060
  Jordi Compte

  El molí de la Pujada està situat uns metres al nord de la riera de Sant Bartomeu, al sud-est de la Pujada i al sud de les carreteres C-154 i C-25.
  Es tracta d'un edifici de reduïdes dimensions format per dos volums adossats de planta baixa i primer pis, bastits amb murs de maçoneria de pedra amb cantonades delimitades amb carreus treballats. La teulada és de doble vessant amb aigües a les façanes laterals.
  La façana principal, orientada al nord, conté a nivell de planta baixa tres espitlleres emmarcades amb monòlits de pedra treballada. Al primer pis hi ha una porta i una finestra emmarcats amb pedra treballada i llinda de fusta. A la porta s'hi accedeix per una passarel·la ja que en aquest punt el desnivell ho permet.
  La façana oest tenia originalment la bassa del molí adossada. Actualment se'n conserven parts dels murs de maçoneria de pedra que la delimitaven, amb alçades d'entre dos i tres metres. Pròpiament a la façana s'observa una finestra emmarcada amb monòlits de pedra treballada just sota teulada.
  La façana sud conté a la part central dues finestres emmarcades amb monòlits de pedra treballada. La part dreta queda ocupada per estructures adossades, amb els murs parcialment arrebossats i a la part esquerra s'observen restes dels murs que delimitaven la bassa.
  La façana est es troba dominada per una estructura adossada amb pilars d'obra vista que forma un cobert. Per darrera s'observa una finestra emmarcada amb monòlits de pedra treballada a nivell de primer pis.
  Davant la façana sud de l'edifici hi ha un pati tancat de grans dimensions delimitat amb murs de maçoneria de pedra coronats amb lloses. L'accés al pati es troba a l'extrem est i a la part sud manca una part del mur.

  El molí de la Pujada es troba documentat en els llistats de cases que pagaven talla a la parròquia de Sant Julià Sassorba dels anys 1719 i 1738.

  AADD (2002). Gurb. Un poble arrelat a la terra. Edicions Àlber.