Molí de la Palanca
Saldes

    Berguedà
    Saldes. Molí de la Palanca.08697 SALDES
    Emplaçament
    A sota el pont de la carretera de Saldes.

    Coordenades:

    42.22446
    1.74096
    396096
    4675466
    Número de fitxa
    08190-34
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Edifici
    Contemporani
    Segle
    XVIII
    Estat de conservació
    Bo
    Protecció
    Inexistent
    Número inventari Generalitat i altres inventaris
    IPA núm. 3613.
    Accés
    Fàcil
    Residencial
    Titularitat
    Privada
    Ref. cad.: 005A00251
    Autoria de la fitxa
    Cortés Elía, Mª del Agua

    Es troba un quilòmetre abans d'arribar al nucli urbà de Saldes venint de Guardiola, sota el pont de la carretera sobre la riera de Saldes. Abans de la construcció de l'actual carretera, aquesta passava a tocar el molí. La bassa, que avui està plena d'herba, recollia l'aigua d'una torrentera subterrània dita Torrent d'Aigua Salada, no tenia pou i l'aigua baixava per un canal que salvava el desnivell entre la bassa i el molí, amb aquesta caiguda hi havia suficient per moure les moles. Conjunt format per l'edifici de l'antic molí, reconvertit en habitatge, i una sèrie de coberts a l'entorn. L'habitatge actual, on hi havia l'antic molí, és un edifici de pedra de planta baixa, pis i golfes. Davant la porta d'entrada principal hi ha una mola que forma part del paviment. Davant la casa hi ha uns coberts en els que s'havia instal·lat un ferrer i que actualment no tenen cap ús. Encara es conserven a l'interior de l'obrador les moles, l'escairador i la maquinària, però no es pot veure perquè està ple de mals endreços. Al costat hi ha el forn, ja que molien la farina i allà mateix feien i venien el pa.

    El molí és documentat des del segle XVIII amb el nom de molí de Serres. En la darrera època s'instal·là una turbina que feien funcionar amb el motor d'un tractor. El molí va moldre fins l'any 1975. És probable que tingués un origen medieval, tot i que no resta documentació que ens permeti afirmar-ho, en tot cas, l'edifici actual data del segle XVIII.

    AA.VV. (1998). Saldes. Àmbit de Recerques del Berguedà. Ajuntament de Saldes. AYMAMÍ, G. (2006). Notes d'alguns molins hidràulics de l'Alt Berguedà. A L'Erol núm. 88. Pàgs. 41- 43. FERRAN TORRA, S.I., Gósol, Saldes i Tuixén. Al peu del Cadí. Editorial Montblanc-Martín. Any 1978. Inventari Patrimoni Arquitectònic de Catalunya, fitxa núm. 3613. Generalitat de Catalunya. 1990. VILADÉS, R. (1990). El blat de moro escairat. A L'Erol, núm. 32. P. 41-45.