Molí de Baix
Saldes

Al peu de la carrerada del Sull, del molí del Ferrer cap al monestir de Sull.

Únicament es conserven alguns panys de l'arrencada dels murs al costat de la riera.
    IPA núm. 3616.
    Cortés Elía, Mª del Agua

El molí de Baix o molí del Bac es troba a la riera de Saldes, a uns 450 metres a l'oest del monestir de Sant Sebastià del Sull. És a tocar el riu i solament es conserven petites restes de parets que no recorden gens l'estructura d'un molí.

Sembla que, malgrat que a la zona se'l coneix com a molí de Baix, realment no era un molí, únicament tenia una turbina que produïa llum elèctrica. De totes maneres, utilitzava la força de l'aigua de la riera de Saldes. Probablement es va construir a finals del segle XVII i va ser totalment destruït per una riuada els anys vint del segle XX.

AYMAMÍ, G. (2006). Notes d'alguns molins hidràulics de l'Alt Berguedà. A L'Erol núm. 88. Pàgs. 41- 43. AA.VV. (1998). Saldes. Àmbit de Recerques del Berguedà. Ajuntament de Saldes. FERRAN TORRA, S.I., Gósol, Saldes i Tuixén. Al peu del Cadí. Editorial Montblanc-Martín. Any 1978. Inventari Patrimoni Arquitectònic de Catalunya, fitxa núm. 3616. Generalitat de Catalunya. 1990. VILADÉS, R. (1990). El blat de moro escairat. A L'Erol, núm. 32. P. 41-45.