Molí de cal Ferrer
Saldes

Vall de Gresolet.
    Camí de Saldes al Gresolet.

Es troba quasi esfondrat i perilal que els murs que resten acabin desapareixen.
    IPA núm. 3615.
    Cortés Elía, Mª del Agua

Situat a la riera de Gresolet a tocar l'aiguabarreig amb la riera de Saldes. L'any 1276 ja s'esmenta cal ferrer amb relació a una donació que féu Galceràn de Pinós als monjos de Bagà (Catalunya Romànica). Molt probablement en aquella època existiria el molí que prestaria servei al proper monestir del Sull, tenint en compte que en alguna relació de molins a la zona s'esmenta el molí del Sull que podria ser aquest ja que al Sull no hi ha. A la porta d'entrada de la casa actual, molt reformada, hi ha gravat Josep 1887. Actualment s'utilitza la casa com a casa de colònies després de ser arreglada fa uns 15 anys. A uns metres de la masia hi ha les ruïnes de l'obrador, del que es conserven el cataus, tot i que només alguns panys de paret del pis, sembla que hi ha les moles i l'escairador a l'interior, però està molt pres per la vegetació. Fa uns 25 anys, encara es podia arribar fins la porta del molí, tot i que l'interior ja era esfondrat. La bassa, allargassada, és plena d'herba.

El conjunt està format per dues edificacions, l'antic molí a un nivell superior, i l'obrador al nivell inferior que es troba en ruïnes.

El segle XII es consolida el senyoriu feudal de la casa del Sull, que era al serrat de la banda dreta del riu, en front del monestir. El 1276 Galceràn de Pinós, senyor d'aquelles terres i successor dels comtes de Cerdanya, féu donació de la masia de cal Ferrer als monjos de Bagà ampliant el patrimoni del monestir per la vall del Gresolet. A finals del segle XIII Berenguer de Faia concedia a Guillem Domènec poder reedificar el molí al torrent de Gresolet, al lloc on era, i agafar aigua a l'indret que cregués convenient. Probablement aquest molí que donaria servei al monestir del Sull estaria ubicat en aquest indret on, més tard es va reedificar aquest edifici modern.

AYMAMÍ, G. (2006). Notes d'alguns molins hidràulics de l'Alt Berguedà. A L'Erol núm. 88. Pàgs. 41- 43. AA.VV. (1998). Saldes. Àmbit de Recerques del Berguedà. Ajuntament de Saldes. FERRAN TORRA, S.I., Gósol, Saldes i Tuixén. Al peu del Cadí. Editorial Montblanc-Martín. Any 1978. Inventari Patrimoni Arquitectònic de Catalunya, fitxa núm. 3615. Generalitat de Catalunya. 1990. VILADÉS, R. (1990). El blat de moro escairat. A L'Erol, núm. 32. P. 41-45. AA.VV. (1998). Saldes. Àmbit de Recerques del Berguedà. Ajuntament de Saldes.