Molí de can Gallifa
Rajadell

Monistrolet. NE del terme.
    Emplaçament
    Prop de cal Gallifa, a 850 m. a l'O de la casa. Hi mena un camí des de la casa i un altre des de l'O
    310

41.72554
    1.75709
    396623
    4620050
    08178 - 123
    1910
    Ignasi Oms i Ponsa o Alexandre Soler i March
    Construcció molt ferma. Estructuralment es conserva bé.
    BCIL.Catàleg bens protegits 2014 (num. 14)
    Ref. Cad: 08177A00400015
    PEP 1993 (Jordi Piñero)/ OPC 2017-20

Molí de vent turriforme d'uns 12 metres d'alçada, de planta hexagonal. Està construït amb pedra i totxo, amb elements decoratius de maó d'estil modernista, a base de merlets i finestres allargassades al "tronc" de la torre. La torre consta d'una base també hexagonal una mica més ampla, i un cos central. A la part superior presenta una sèrie de cornises de maó sobreposades i, al damunt, un terrat. La porta d'entrada és al costat de ponent. El cos central té sis finestres llargues i estretes amb un arc rodó al capdamunt, repartides a diferents alçades (segons va pujant l'escala interior) i en cares oposades de la torre.
    La torre és coronada amb una estructura de ferro que sosté la roda del molí de vent i un penell. Aquest tipus de roda s'anomena de model americà. A la part inferior, la torre anava connectada a una bomba, que actualment funciona amb motor.

La finca figura al Catàleg de Masies i Cases Rurals 2014 (num. 51), amb el nom de La Noguera Al Catàleg de bens protegits, que inclou diversos immobles, entre ells el Molí de Can Gallifa, rep el mateix nom; segons aquest catàleg, es BCIL i també seria AEA, Àrea d'Expectativa Arqueològica. Pero resulta que el Moli es troba a 1 km. de distància per la qual cosa dificilment pot estar protegit per la fitxa 14. D'altra banda, la fitxa no descriu el molí.
    S'ubica a 850 m a l'O. de la Torre de Can Gallifa o La Noguera, a l'altra banda de la riera de Rajadell, en una posició elevada sobre el marge sud de la riera, S'hi pot anar pels camins que surten de can Gallifa, de Monistrolet o de l'Hostal.
    Presenta una inscripció gravada sobre la porta amb l'any 1910.

El molí fou construït pels Gallifa l'any 1910 tal com indica una inscripció. Servia per fer arribar l'aigua d'un pou a uns dipòsits i d'aquests, s'enviava a la torre (residencial) de can Gallifa, construïda aproximadament per aquests mateixos anys. Actualment el subministrament d'aigua a can Gallifa funciona amb motor. Tenim dues hipòtesis sobre qui va ser el seu constructor: Alexandre Soler i March, l'arquitecte manresà que inicià la reforma de Can Gallifa, o l'arquitecte manresà Ignasi Oms i Ponsa, que fou el que va projectar l'obra modernista de Can Gallifa. Fins fa ben poc, el molí encara bombava l'aigua cap als diposits (ffitxa 391) i, des d'aquests, per efecte dels vasos comunicants, es cobria el suministrament de Cal Gallifa.

Blog Descobreix Rajadell. Oficina de turisme de Rajadell (O. Gasulla) http://descobreixrajadell.blogspot.com/