Dipòsits d'aigua de Cal Gallifa
Rajadell

Monistrolet. NE del terme.
    Des de la carretera de Monistrolet a Can Servitge, trencar a l'esquerra en direcció a Can Gallifa.

Josep Blanc
    OPC 2017-2020 F. Xavier Menéndez

Construcció semisoterrada destinada a emmagatzemari l'aigua potable bombejada de des del molí de can Gallifa (fitxa 123), situat a 300 m. al sud, per ser utilitzada al Mas Noguera o Can Gallifa (fitxa 98). Es un edifici rectangular fet de maçoneria regular i de bona factura, amb coberta plana. La seva construcció ha comportat rebaixar, per la part posterior de l'edifici, el marge en el que s'integra. Conté dos dipòsits, una cada costat. Al mig, a la façana del davant, se li ha adossat un cos amb dues portes laterals, amb una coberta ondulada que té un cert aire modernista. A la paret davantera, a esquerra i dreta de l'esmentat cos, hi ha sengles obertures, enlairades i enreixades, de forma rectangular. A sobre, presenten cadascuna una placa de formigó blanc on hi ha gravades en relleu, i en semicercle, una sèrie de ratlles i les xifres 0, 1, 2, 3 i 4. Del centre de la obertura rectangular, emergeix una gran tija de ferro en forma de sageta que es superposa a la placa blanca per tal d'indicar la xifra corresponent. Sens dubte, es tracta d'indicadors del cabal d'ambdós dipòsits.

En els mapes està indicat com "Cisternes de Monistrolet"
    En un altre sector dles terrenys, hi ha uns altres dipòsits, que hem batejat com a Dipòsits d'aigua de Cal Gallifa b (fitxa 391).
    Es situa a 300m. Al S. del Molí de Can Gallifa. S'hi pot accedir des del Molí de can Gallifa i des de Can Gallifa, o bé des de can Servitge. A mig trajecte de la carretera de Monistrolet a Can Servitge hi ha un trencall, a l'esquerra, que mena a can Gallifa. A pocs metres, per un caminet a l'esquerra, s'accedeix als dipòsits.

Aquests dipòsits van ser edificats entre 1919 i 1929, a càrrec del mestre d'obres Josep Blanc,
    El molí fou construït pels Gallifa l'any 1910 tal com indica una inscripció. Servia per fer arribar l'aigua d'un pou a uns dipòsits i d'aquests, s'enviava a la torre (residencial) de can Gallifa, construïda aproximadament per aquests mateixos anys. Actualment el subministrament d'aigua a can Gallifa funciona amb motor. Tenim dues hipòtesis sobre qui va ser el seu constructor: Alexandre Soler i March, l'arquitecte manresà que inicià la reforma de Can Gallifa, o l'arquitecte manresà Ignasi Oms i Ponsa, que fou el que va projectar l'obra modernista de Can Gallifa. Fins fa ben poc, el molí encara bombava l'aigua cap als diposits (ffitxa 391) i, des d'aquests, per efecte dels vasos comunicants, es cobria el suministrament de Cal Gallifa.