Molí de Boixadors
Sant Pere Sallavinera

Molí de Boixadors. Nord del nucli de Sant Pere Sallavinera
    Des de St Pere agafar la N-141b, passat el pont del Baldiri continuar pel camí de Boixadors

XVI-XX
    Núria Cabañas

El Molí de Boixadors es tracta d'una casa pairal sorgida a partir de la construcció de dos molins fariners datats d'inicis del segle XVI.
    La masia, de planta irregular, està formada per diferents volums annexionats en diverses èpoques ja des d'època moderna fins a època contemporània.
    El cos principal, situat a l'extrem nord, consta de planta baixa, primer pis i golfes amb la coberta a una sola vessant. La façana principal, orientada a llevant, s'hi obre la porta d'accés d'arc de mig punt adovellat amb la inscripció 'RAMON BOSCH 1901', any en que s'hi dugué a terme alguna reforma significativa atès que en una de les finestres del primer pis hi ha gravada la mateixa data. Al costat de la porta d'accés s'hi obren dues petites finestres emmarcades amb pedres ben escairades. A nivell de primer pis s'hi obren tres finestres rectangulars emmarcades per pedres amb l'ampit a la part inferior. La finestra central té gravada la data de 1901. A l'alçada de les golfes també sobren tres finestres emmarcades amb pedres ben escairades amb ampit i la central té gravada l'any 1792. A la façana de migjorn s'hi obren diverses finestres de diferents mides amb un balcó a nivell del primer pis emmarcat amb pedres ben escairades amb l'any 1869 inscrit a la pedra de la llinda. Entre el primer pis i les golfes hi ha les restes d'un antic rellotge de sol, el qual només conserva l'estilet i una petita part de l'arrebossat de calç. Aquesta façana dona a un petit pati centra, de planta quadrada des d'on s'accedeix a dos cossos annexes més. El cos situat a la banda de migjorn consta de planta baixa i primer pis amb la coberta a doble vessant amb el carener paral·lel a la façana principal, orientada a llevant. En aquesta s'hi obre la porta d'accés, d'arc de mig punt, construïda l'any 1860 per Rafael Bosch, segons una inscripció situada a la porta. A l'alçada del primer pis s'hi obren dues finestres i un balcó amb barana de ferro.
    A l'angle nord-est del cos principal s'hi adossa un edifici de petites dimensions, de plana rectangular, amb la coberta a dues vessants amb el carener paral·lel a la façana principal. A l'interior s'hi documenta un safareig d'obra que antigament utilitzava l'aigua provinent del torrent de la font puda. A l'interior s'hi localitza una pedra reaprofitada com a pilar amb la inscripció gravada 'RAMON BOSCH 1901'.
    En relació aquesta casa pairal, uns metres cap a llevant, hi ha un edifici construït l'any 1879 per Rafael Bosch que acull un antic molí d'oli que va estar en funcionament fins a la dècada de 1950. A l'interior es conserven tots elements del molí: les moles, la premsa i les piques de decantació amb el paviment original de grans lloses de pedra.

Entorn l'any 1512 Joan Bosch va fundar dos molins fariners per ordre del senyor del castell de Boixadors. La casa es va edificar vers l'any 1527 tot i que ha estat objecte de diverses modificacions i ampliacions per diferents membres de la família Bosch

AAVV. (1997): Inventari del patrimoni arquitectònic de Catalunya. L'Anoia. Volum 7. Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura. Barcelona.
    AAVV. (1981): Itineraris per la comarca de l'Anoia. Els Prats de Rei, Calaf, Sant Pere Sallavinera. Itinerari 2.
    Inventari del Patrimoni Cultural Immoble de Catalunya. Patrimoni Arquitectònic del terme municipal de Sant Pere Sallavinera. Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació. Generalitat de Catalunya.