Molí de Boixadors
Sant Pere Sallavinera

  Anoia
  Molí de Boixadors. Nord del nucli de Sant Pere Sallavinera
  Emplaçament
  Des de St Pere agafar la N-141b, passat el pont del Baldiri continuar pel camí de Boixadors
  646

  Coordenades:

  41.7622
  1.5902
  382809
  4624335
  Número de fitxa
  08189 - 72
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Conjunt arquitectònic
  Modern
  Contemporani
  Popular
  Segle
  XVI-XX
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Inexistent
  Número inventari Generalitat i altres inventaris
  IPAC 6012
  Accés
  Fàcil
  Residencial
  Titularitat
  Privada
  000303800CG82C0001QR
  Autoria de la fitxa
  Núria Cabañas

  El Molí de Boixadors es tracta d'una casa pairal sorgida a partir de la construcció de dos molins fariners datats d'inicis del segle XVI.
  La masia, de planta irregular, està formada per diferents volums annexionats en diverses èpoques ja des d'època moderna fins a època contemporània.
  El cos principal, situat a l'extrem nord, consta de planta baixa, primer pis i golfes amb la coberta a una sola vessant. La façana principal, orientada a llevant, s'hi obre la porta d'accés d'arc de mig punt adovellat amb la inscripció 'RAMON BOSCH 1901', any en que s'hi dugué a terme alguna reforma significativa atès que en una de les finestres del primer pis hi ha gravada la mateixa data. Al costat de la porta d'accés s'hi obren dues petites finestres emmarcades amb pedres ben escairades. A nivell de primer pis s'hi obren tres finestres rectangulars emmarcades per pedres amb l'ampit a la part inferior. La finestra central té gravada la data de 1901. A l'alçada de les golfes també sobren tres finestres emmarcades amb pedres ben escairades amb ampit i la central té gravada l'any 1792. A la façana de migjorn s'hi obren diverses finestres de diferents mides amb un balcó a nivell del primer pis emmarcat amb pedres ben escairades amb l'any 1869 inscrit a la pedra de la llinda. Entre el primer pis i les golfes hi ha les restes d'un antic rellotge de sol, el qual només conserva l'estilet i una petita part de l'arrebossat de calç. Aquesta façana dona a un petit pati centra, de planta quadrada des d'on s'accedeix a dos cossos annexes més. El cos situat a la banda de migjorn consta de planta baixa i primer pis amb la coberta a doble vessant amb el carener paral·lel a la façana principal, orientada a llevant. En aquesta s'hi obre la porta d'accés, d'arc de mig punt, construïda l'any 1860 per Rafael Bosch, segons una inscripció situada a la porta. A l'alçada del primer pis s'hi obren dues finestres i un balcó amb barana de ferro.
  A l'angle nord-est del cos principal s'hi adossa un edifici de petites dimensions, de plana rectangular, amb la coberta a dues vessants amb el carener paral·lel a la façana principal. A l'interior s'hi documenta un safareig d'obra que antigament utilitzava l'aigua provinent del torrent de la font puda. A l'interior s'hi localitza una pedra reaprofitada com a pilar amb la inscripció gravada 'RAMON BOSCH 1901'.
  En relació aquesta casa pairal, uns metres cap a llevant, hi ha un edifici construït l'any 1879 per Rafael Bosch que acull un antic molí d'oli que va estar en funcionament fins a la dècada de 1950. A l'interior es conserven tots elements del molí: les moles, la premsa i les piques de decantació amb el paviment original de grans lloses de pedra.

  Entorn l'any 1512 Joan Bosch va fundar dos molins fariners per ordre del senyor del castell de Boixadors. La casa es va edificar vers l'any 1527 tot i que ha estat objecte de diverses modificacions i ampliacions per diferents membres de la família Bosch

  AAVV. (1997): Inventari del patrimoni arquitectònic de Catalunya. L'Anoia. Volum 7. Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura. Barcelona.
  AAVV. (1981): Itineraris per la comarca de l'Anoia. Els Prats de Rei, Calaf, Sant Pere Sallavinera. Itinerari 2.
  Inventari del Patrimoni Cultural Immoble de Catalunya. Patrimoni Arquitectònic del terme municipal de Sant Pere Sallavinera. Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació. Generalitat de Catalunya.