Cal Morros
Sant Pere Sallavinera

Plaça de l'església. Nucli urbà de Sant Pere Sallavinera

Reformat durant la segona meitat del segle XX
    Núria Cabañas

Cal Morros és una finca d'origen modern i reformada i consolidada en època contemporània. És un edifici de planta rectangular amb diversos annexes amb la coberta a doble vessant amb el carener paral·lel a la façana de principal, orientada a llevant, amb un ràfec amb mènsules de pedra i tancat per un baluard reformat al segle XX amb la porta d'accés de llinda de pedra orientada al nord. Consta de planta baixa, primer pis i golfes. El frontis s'hi obren dues portes d'accés, una situada a l'extrem dret de la façana, de nova construcció, i la porta original, d'arc de mig punt adovellat amb l'any 1902 a la dovella central. Aquesta dóna accés a la planta baixa, la qual encara conserva l'antic enllosat de pedres amb una cisterna al costat dret i l'espai dels antics estables al costat esquerre. A l'alçada del primer pis s'hi obren tres balcons amb volandera i barana de ferro. En destaca el balcó central, que reaprofita la llinda de pedra, de la qual no se sap la procedència, on hi figuren inscripcions de noms il·legibles, tres arcs apuntats rebaixats i dues rosetes de sis pètals inscrites en cercles. Els dos balcons laterals, fins a les reformes de mitjans del segle XX es tractava de finestres emmarcades amb pedra. A nivell de golfes hi ha dues petites obertures amb ampit.

Segons els actuals propietaris les escriptures més antigues de les quals tenen constància daten de finals del segle XVII-inicis del segle XVIII. No obstant, durant unes obres de reforma es van localitzar altres documents més antics actualment desapareguts.

Segons els fogatges de 1553 hi consta la família Morros amb el nom de Gaspar Morros i Berthomeu Morros.

AAVV. (1997): Inventari del patrimoni arquitectònic de Catalunya. L'Anoia. Volum 7. Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura. Barcelona.
    Inventari del Patrimoni Cultural Immoble de Catalunya. Patrimoni Arquitectònic del terme municipal de Sant Pere Sallavinera. Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació. Generalitat de Catalunya