Mola de Molí
Sant Julià de Cerdanyola

El Molí

María del Agua Cortés Elía. OPC

Mola volandera o subirana que es troba recolzada a la paret de la façana principal del Molí. Havia format part del molí antic. És un mola de pedra d'aglomerat de gra fi, d'uns 115 cm de diàmetre i 16 cm de gruix aproximadament, que conserva el forat i encaix de la nadilla, la mola té incisions curves a la cara visible.

El Molí de Sant Julià de Cerdanyola és una de les cases més antigues del nucli i que apareix a documentació des del 1255 (AA.DD., Pedrals, 1998: 82). Tot i que l'edifici ha estat molt reformat, el seu ús ha estat continuat en el temps. Des de principis de segle XX es va instal·lar una turbina, com veiem que el 1947 van demanar el sobrant de l'aigua de l'Abaiol per conduir-la a la bassa del Molí i poder augmentar el volum de l'aigua que es disposava per moure la turbina per a la fabricació del pa.