Vagoneta
Sant Julià de Cerdanyola

Cal Jep Benet
    A l'entrada de la casa

María del Agua Cortés Elía. OPC

Vagoneta de carbó que es troba ubicada a l'entrada de la casa com a element ornamental. És una vagoneta petita i amb bolquet, amb rodes de ferro.

A partir de mitjans del segle XIX l'Alt Berguedà va tenir diferents explotacions de carbó que van proporcionar feina a molta gent de la comarca fins al tancament de la darrera mina a finals del segle XX. Aquesta vagoneta és un record a aquest passat econòmic que ha estat molt present a la vida dels berguedans i també de la gent de Sant Julià de Cerdanyola. Trobem algunes mines documentades des del segle XVIII a la zona de la Torre de Foix i que van intentar posar en marxa Ramon Farguell de Berga i Josep Solanell de Foix de Ripoll. Concretament, en aquesta zona hi havia les mines: Santa Victòria, Mas de Pey, Santa Bàrbara, Blanca, Gris, i altres que no estan documentades. També la mina Amàlia, que el 1864 va prendre possessió Manel Pifarré que la va posar en funcionament. El 1925 Pere Pujol i Thomàs tenia 6 propietats mineres a Cerdanyola i diversos forns de calç i ciment. Actualment no queda rastre de cap d'aquestes explotacions.