Missa de Parteres a Montseny
Montseny

Montseny

Costumari
    Ja no es fa.
    Marta Lloret Blackburn-Antequem, S.L.

Antigament, quan naixia un infant s'havia de dur a batejar el més aviat possible, de vegades el mateix dia del naixement. Com que la mare no podia assistir-hi, havia d'assistir a una missa d'acció de gràcies quan estigués en condicions de fer-ho. Al poble de Montseny, es creia també que la partera no podia sortir de casa sense haver anat a missa perquè aleshores passaria una desgràcia molt grossa. Ni tant sols veure al mossèn. Es creia també que els infants que es portaven a batejar no s'havien de netejar, ja que si se'ls rentava el cap quedarien tontos.

El mossèn Bonrepaux va ser durant gairebé quaranta anys el rector de la parròquia de Montseny. Poc abans de la seva mort, va explicar a Joan López diversos rituals que va trobar a poble quan va arribar i que veia com a supersticions que va poder eradicar. Explicà el mossèn que va tenir coneixement de la superstició de la missa de parteres per un cas d'una masia de Montseny d'Amunt.

LÓPEZ, J. (2007). “Supersticions a la parròquia de Montseny”. Monografies de Montseny, núm 22. Viladrau: Amics del Montseny.