Dijous Sant al Montseny
Montseny

  Vallès Oriental
  Poble de Montseny

  Coordenades:

  41.759162949324
  2.3949880756974
  449706
  4623213
  Número de fitxa
  08137 - 231
  Patrimoni immaterial
  Tipologia
  Costumari
  Contemporani
  Segle
  XX
  Estat de conservació
  Dolent
  Ja no es fa.
  Protecció
  Inexistent
  Inexistent
  Accés
  Obert
  Sense ús
  Titularitat
  Pública
  Autor de la fitxa
  Marta Lloret Blackburn-Antequem, S.L.

  El Dijous Sant era costum a l'antiga litúrgia fer un monument. Els feligresos portaven testos amb blat o escaiola que feien germinar un temps abans a sota els llits perquè sortissin blancs. Abans de dur-los a l'església, dins els testos hi amagaven ous. Es creia que d'aquesta manera els ous no sortirien covarots. 

  El mossèn Bonrepaux va ser durant gairebé quaranta anys el rector de la parròquia de Montseny. Poc abans de la seva mort, va explicar a Joan López diversos rituals que va trobar a poble quan va arribar i que veia com a supersticions que va poder eradicar. D'aquest ritual de Dijous Sant en va tenir coneixement perquè el vicari el va alertar. Explicava que en comprovar-ho va descobrir fins a vint-i-quatre dotzenes d'ous dins el test, i que va portar a l'asil de Sant Celoni com a donatiu de la parròquia. A la missa de Diumenge de Pasqua els va agrair el donatiu i l'any següent ja no hi van portar més testos amb ous.

  LÓPEZ, J. (2007). “Supersticions a la parròquia de Montseny”. Monografies de Montseny, núm 22. Viladrau: Amics del Montseny.