Els enaiguats de Montseny
Montseny

  Vallès Oriental
  Poble de Montseny

  Coordenades:

  41.759181479751
  2.3950635837876
  449712
  4623216
  Número de fitxa
  08137 - 233
  Patrimoni immaterial
  Tipologia
  Costumari
  Contemporani
  Segle
  XX
  Estat de conservació
  Dolent
  Ja no es fa.
  Protecció
  Inexistent
  Inexistent
  Accés
  Obert
  Sense ús
  Titularitat
  Pública
  Autor de la fitxa
  Marta Lloret Blackburn-Antequem, S.L.

  Abans es creia que quan un nen estava gelós o enaiguat es podia arribar a posar malalt i acabar morint. Per aquest mal s'aplicaven dues solucions. La primera era fer anar al riu a l'infant i que omplís una galleda amb pedretes. Aleshores havia de llençar les pedres d'una en una i en acabat repetir la operació. Després de l'estona llarga que hi passava, la gelosia s'havia guarit. L'altra solució era agafar cucs de paller i fer-los puré amb una mà de morter. Després hi barrejaven vi bo i un rovell d'ou i després de barrejat ho feien veure al nen, a qui se li passava de cop l'enaiguament. 

  El mossèn Bonrepaux va ser durant gairebé quaranta anys el rector de la parròquia de Montseny. Poc abans de la seva mort, va explicar a Joan López diversos rituals que va trobar a poble quan va arribar i que veia com a supersticions que va poder erradicar. Contava el mossèn que això ho havia vist fer a en Pepito de Can Manelic després que aquest estigués gelós de la mona de Pasqua del mossèn.

  LÓPEZ, J. (2007). “Supersticions a la parròquia de Montseny”. Monografies de Montseny, núm 22. Viladrau: Amics del Montseny.