Miralles Vell
Lluçà

Sector sud del terme municipal
    A 1775 metres per pista forestal de la carretera BV-4341, punt quilomètric 15'100

Únicament es conserven monticles de runa que permeten intuir la planta de l'edifici.
    Jordi Compte i Marta Homs

Miralles Vell està situada sobre un turó cobert de roures a l'est del rec de Miralles prop del punt on rep les aigües del rec de cal Salles, al sud-est de Miralles.
    Es tracta d'una edificació de grans dimensions actualment en runes. Els murs de càrrega, originalment bastits amb maçoneria de pedra, es troben completament enrunats, formant monticles allargats de runa i pedres treballades que delimiten l'antiga planta de l'edifici. Interiorment, el recinte conté altres monticles de runa que permeten intuir les distribucions interiors.
    Les dimensions de l'edifici són de 30 metres de llargada per 5 metres d'amplada a l'extrem nord i 7 metres d'amplada a l'extrem sud. Tot i així, a la part central d'aquest recinte hi manquen restes constructives pel que podria tractar-se de dues edificacions separades per un pati o espai obert central.

Miralles es troba documentada en el llistat de caps de casa súbdits del monestir de Lluçà del 22 de novembre de 1406, sota el nom de Ramon de Miralles i en el capbreu de béns del monestir de Lluçà de l'any 1434 dins la batllia de Lluçà.