Generes Vell
Lluçà

Sector sud-oest del terme municipal
    A 400 metres per pista forestal de la carretera BV-4341, punt quilomètric 17'500

Únicament es conserven monticles de runa que permeten intuir la planta de l'edifici.
    Jordi Compte i Marta Homs

Generes Vell està situada en una esplanada coberta per alzines i envoltada d'alguns camps de conreu i bosc, al sud-est de Generes i al nord-oest de Maçaneres. Es tracta d'una edificació de mitjanes dimensions actualment en runes. Els murs de càrrega, originalment bastits amb maçoneria de pedra, es troben completament enrunats, formant monticles allargats de runa i pedres treballades que delimiten l'antiga planta de l'edifici i només en algunes parts es conserven parcialment dempeus amb alçades inferiors a un metre. Interiorment, el recinte conté altres monticles de runa que permeten intuir les distribucions interiors. Uns metres al sud hi ha indicis d'alguna estructura o edificació, de menors dimensions, i amb els murs completament enrunats.

El topònim Generes es troba documentat en l'acta de consagració de Santa Maria de Lluçà de l'any 905 i relativament a prop de les runes d'aquesta masia hi ha restes ibèriques. Tot i així la masia no apareix documentada en cap dels cadastres o llistats de cases dels segles XVIII i XIX.