Generes
Lluçà

Sector sud-oest del terme municipal
    A 250 metres per pista forestal de la carretera BV-4341, punt quilomètric 17'450

Normes Subsidiàries de Planejament de Lluçà, 2001
    Jordi Compte i Marta Homs

Generes està situada en un pla elevat lleugerament orientat a l'oest, al nord de la carretera BV-4341 i a l'est del rec de Generes, enmig d'una zona de camps de conreu. Es tracta d'una masia de mitjanes dimensions formada per un volum principal de planta baixa, primer pis i golfes i nombroses estructures adossades davant la façana principal, formant un pati tancat. Està bastida amb murs de maçoneria de pedra amb cantonades delimitades amb maó i coronada amb teulada de doble vessant amb aigües a les façanes laterals. La façana principal, orientada al sud, mostra una disposició d'obertures simètrica. A nivell de planta baixa hi ha un portal d'arc rebaixat emmarcat amb maó i dues finestres emmarcades amb maó, quedant als extrems les estructures adossades perpendicularment que tanquen el pati davant la façana. Al primer pis hi ha tres finestres balconeres emmarcades amb maó i a les golfes, una finestra emmarcada amb maó i dos petites obertures ovalades emmarcades amb maó. La façana oest conté únicament una finestra emmarcada amb maó a nivell de primer pis i a la dreta hi ha adossades les estructures que tanquen el pati per l'oest, en aquesta part amb un accés emmarcat amb maó i llinda de fusta. La façana nord conté una estructura bastida amb murs d'obra vista adossada al centre arribant fins al nivell de primer pis. A la resta de la façana hi ha dues finestres a nivell de planta baixa i tres obertures a les golfes, una finestra emmarcada amb maó al centre i dues obertures ovalades emmarcades amb maó. La façana est conté únicament una finestra emmarcada amb maó al primer pis. Uns metres a l'oest de la masia hi ha un pou de planta circular bastit amb murs de maçoneria de pedra i cantonades delimitades amb maó, i uns metres al nord es troba la pallissa. Es tracta d'una pallissa de dos nivells amb una part posterior original i una part frontal ampliada modernament. La part original està bastida amb murs de maçoneria de pedra amb cantonades delimitades amb maó, amb obertures emmarcades amb maó i teulada de doble vessant amb aigües a les façanes laterals. Entre la masia i la pallissa hi ha l'era enrajolada, conservada només parcialment.

Edifici inclòs al Catàleg de masies i cases rurals (Pla Especial Urbanístic 2014).

El topònim Generes es troba documentat en l'acta de consagració de Santa Maria de Lluçà de l'any 905. La masia actual va ser bastida a principis del segle XX.

A la façana principal hi ha un rellotge de sol amb la data inscrita de 1906.

AJUNTAMENT DE LLUÇÀ (2014) Catàleg de masies i cases rurals susceptibles de recuperació o preservació. Pla Especial Urbanístic (text refós). Lluçà: Ajuntament de Lluçà.

FERRER, M.A. i SURINYACH, M. (1996) La morfologia territorial i el patrimoni històric-arquitectònic del terme de Lluçà. Lluçà: Ajuntament de Lluçà (inèdit).

PLADEVALL, A. (1997) Santa Maria de Lluçà. Antiga canònica agustiniana. Torelló: Impremta Sellarès.