Mirador del Soler
Rupit i Pruit

A la banda de ponent del nucli urbà de Rupit, prop de l'encreuament amb el camí de Rupit al Perer

XX-XXI
    Cultural
    Ajuntament de Rupit i Pruit
    Adriana Geladó Prat

Esplèndid mirador situat damunt del dipòsit d'aigua de la població i amb unes vistes magnífiques tant de la vila de Rupit com de l'Agullola de Rupit i del pla de Fàbregues. El mirador s'ubica a la part superior del dipòsit, que està empedrada i condicionada amb un banc de fusta per seure. Hi ha un plafó metàl·lic que descriu l'Agullola i la seva llegenda. El dipòsit és de planta circular i està bastit amb pedra de la zona ben desbastada i de diverses mides, disposada en filades regulars. Compta amb obertures espitllerades bastides en pedra, tot i que tapiades. El mirador està delimitat amb una barana bastida amb el mateix tipus de pedra que el dipòsit i presenta un coronament ondulat amb la pedra disposada a sardinell.

Entre els anys 1986 i 1987, després de diverses pluges molt fortes a la zona, una roca de grans dimensions va caure damunt la carretera d'accés a la vila de Rupit. Per ordre de l'alcalde, el bloc fou retirat de la via i, de mica en mica, s'anava esmicolant. De fet, un dels brigades municipals feia de picapedrer i fou l'encarregat d'anar treballant la pedra d'aquest bloc. Un cop tallada, aquesta pedra es va utilitzar per forrar el dipòsit d'aigua de la vila. Aquesta tasca és un reflex del tradicional i històric del domini del treball de la pedra per part dels picapedrers de la zona de Rupit.

Font: informació oral del sr. Xavier Montesinos [Entrevista: 05-05-2021].